Ennél már csak jobb jöhet a lízingpiacon

Nehéz éven vannak túl a hazai lízingcégek, a finanszírozott eszközök értéke tavaly 60 százalékkal csökkent. A várakozások szerint azonban a piac elérte a mélypontot, idén összességében már nem esik tovább, egyes szegmensekben pedig enyhe növekedés is elképzelhető.

Igen rossz évet zárt tavaly a hazai lízingszektor. A finanszírozott eszközök értéke 2009-ben több mint 60 százalékkal 468 milliárd forintra olvadt, s ennél valamivel nagyobb mértékben esett a szerződések száma, vagyis csökkent az ügyletek átlagos mérete is – derül ki a Lízingszövetség közleményéből. A várakozások szerint ugyanakkor a lízingpiac közelíti a mélypontot. Erre utal az is, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a finanszírozott összeg az előző év azonos időszakához képest az éves átlagnál kisebb ütemű, 57 százalékos mérséklődést mutatott, miközben a szerződések száma 63 százalékkal csökkent, szemben az első kilenc hónap 65 százalékos átlagával – fogalmazott Hordós Zoltán, a szervezet elnöke.

A legnagyobb visszaesés az ingatlan- és a gépjármű-finanszírozás terén volt. Értékben az előbbi 69, míg az utóbbi 67 százalékos zsugorodást könyvelhetett el éves szinten, míg a szerződések száma 88, illetve 63 százalékkal csökkent, s mindkettőnél csökkent a lakossági ügyfelek aránya is. Az utolsó három hónapban azonban már mindkét szegmens némi javulást mutatott. Az ingatlanlízing esetében a 2008 utolsó negyedévében kihelyezett 43,9 milliárd forinthoz képest 2009 azonos időszakában 21,8 milliárdot finanszíroztak a lízingcégek. Az autófinanszírozásnál az egy évvel korábbi 127,2 milliárdról 50,2 milliárdra csökkent az összeg az október-december közötti időszakban.

A lízingpiacon a legjobban teljesítő ágazat a gépek és berendezések finanszírozása volt. Ez a szegmens 37 százalékos visszaesést szenvedett el éves szinten, s az utolsó negyedévben kihelyezett 48 milliárd forint már "csak" 21,5 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A lízingcégek arra számítanak, hogy a lakossági szegmens idén eléri a mélypontot, s a szerződésállomány eléri a 2009-es szintet. A kis- és középvállalatok finanszírozásában azonban enyhe bővülésre számítanak 2010-ben, bár ez elsősorban attól függ, hogy mikor indulhat be és milyen mérték lesz a gazdasági növekedés, amely a beruházások élénkülését hozza majd magával. A lízingen belüli több mint ötven százalékos részesedése miatt azonban a piac idei teljesítménye leginkább az autóértékesítések alakulásától függ. A szigorú devizahitel korlátozások tovább rontottak a helyzeten, az ügyfelek mintegy felét ellehetetlenítik az új szabályok. Ugyanakkor a javuló makrogazdasági mutatóknak köszönhetően idén a flotta üzletág bővülésére lehet számítani – tette hozzá Hordós.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.