Lízing: szebben fénylik a franknál az euró

A gazdasági válságot túlélő kis- és középvállalkozások közül mind többen indítják el évek óta halogatott beruházásaikat. A tapasztalatok szerint a többség hitellel szemben a lízinget részesíti előnyben, míg a svájci frank helyett inkább az euróalapú finanszírozást választják.

A válság és az azt követő gazdasági átrendeződés több szempontból is negatívan érintette a kis- és középvállalatokat (kkv), miközben beszűkültek piaci lehetőségeik, a finanszírozási forráshoz jutási feltételek is romlottak. Azok a kkv-k, melyek túl tudták élni ezt a nehéz időszakot, most megerősödve kerültek ki a hullámvölgyből, és a finanszírozói piac számára ismét kedvelt célponttá váltak.

A piaci túlélést segíti, hogy elindult egy nagyon intenzív, támogató kormányzati kommunikáció, ami mind a kkv szektoron belül, mind a finanszírozási piac szereplői között jelentős várakozásokat kelt. Az időközben beindult nagy autóipar beruházások – Mercedes, Audi – pedig már ebben az évben dinamikusan növeli a potenciális beszállítói kör rendelésállományát.

A kkv szektor finanszírozásában a lízing szerepe ismét erősödni látszik, a 2008 év végétől bekövetkezett drámai visszaesést – 40-80 százalékkal csökkent a lízing az egyes szegmensekben – követően 2009-2010-ben ezen az alacsony szinten stagnált a lízingfinanszírozás. A trend az elmúlt év végén megfordult, és mérsékelt növekedés volt tapasztalható az első negyedévben – hangsúlyozta Kozma Gábor, a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatója.

A kis- és középvállalkozások számára releváns eszköz szegmensekben dinamikus növekedés volt tapasztalható 2010 első negyedévéhez viszonyítva: a mezőgazdasági gépek esetén duplájára, az IT és szoftver berendezések esetében még azt is meghaladóan nőtt a finanszírozott érték. A tehergépjármű beruházások lízingfinanszírozásának aránya 12 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ám a volumen jóval nagyobb mértékben, csaknem ötven százalékkal nőtt, mert a korábban elhalasztott beruházásokat most pótolták a cégek.

Több gép, berendezés beruházást finanszírozott a lízingpiac, mint egy évvel korábban, a finanszírozott összeg azonban csökkent, mert a tehergépjárműhöz hasonlóan itt is jelentősen nőtt a kkv ügyfelek által megfizetett saját erő mértéke. A személygépjármű piacot a kkv szegmens megrendelései tartották életben, itt a visszaesés mértéke jóval alacsonyabb volt, mint a lakossági gépjárművásárlások finanszírozásában.

A lízingfinanszírozás felfutása annak köszönhető, hogy a szabályozó rendszer az ügyfelek számára kedvezőbb feltételeket teremt a lízing, mint a hitel esetén. A finanszírozó kockázata pedig lízing esetén sokkal kisebb, mint a hitelezésnél. Az ügyfelek jól járnak, hiszen rugalmas feltételekkel végre forráshoz juthatnak. Ennek következtében mára a pénzügyi lízing népszerűbb forma lett, mint a hitel – tette hozzá Kozma Gábor.

A kkv szektoron belül elsősorban a fuvarozással és a gépgyártással foglalkozó cégek oldaláról érkezik finanszírozási igény, és jellemzően 4-6 éves konstrukciót választanak a vállalkozások. Mivel első körben az export orientált cégek érzik meg a nemzetközi gazdasági fellendülést, ezért az euró alapú finanszírozás most népszerűbb, mint a forint alapú, miközben a svájci frank alapú lízing teljesen eltűnt a piacról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.