Már a líra sem segít a forinton

A várakozások majd duplájával, 4,25 százalékkal emelte alapkamatát kedd éjjeli ülésén a török jegybank monetáris tanácsa, egy időre pontot téve ezzel a feltörekvő piacokon a napokban kibontakozott miniválságra. Legalábbis így hitték.

A kamatemelés okozta eufóriában a dollár 2,26-ról 2,16 lírára gyengült, ezzel párhuzamosan a hétfőn az euróval szemben még a 307-es szintet ostromló forint és erőteljes lépest tett a 300-as szint irányába, simán elsöpörte útjából a 304-es szintnél emelt „torlaszt”, így reggelre 302,7 forinton ébredt az euró. Hogy aztán felocsúdjanak a befektetők, és ismét a csüggedés és az aggodalom legyen úrrá rajtuk.

A visszarendeződés minden szinten megindult, az euróért fél tizenegykor már ismét 306 forintot kellett adni. Elemzők szerint a kamatemelés hírét túlreagálták a piacok, ráadásul az éjszakai bankközi kereskedésben kisebb tétekkel is nagyot lehet taszajtani az éppen aktuális árfolyamon – bármelyik irányba.

Dél körül a forint már a 309-et nyaldosta, s délután kettő körül 307 forintba került egy euró. A Portfolio.hu  szerint a forint euróval szembeni 308-309-es árfolyama azért fontos, mert tavaly március végén innen fordult az erősödés irányába. Amennyiben ezen is áttolnák felfelé az árfolyamot, és lenne még momentum az emelkedésre, akkor a kerek (pszichológiai szempontból fontos) 310-es szint következhet, majd a 313 körüli szint. 

A Reuters által megkérdezett elemzők egyébként 2,25 százalékos kamatemelést vártak a török jegybanktól, hogy ezzel vessen gátat a líra mélyrepülésének. A törökök fizetőeszköze hétfőn negatív rekordot döntött a dollárral szemben, egy zöldhasúért 2,41 lírát kellett adni, holott január elején még 2,05 lírába került a dollár.

A zavaros, korrupciós botrányokkal terhelt török belpolitikai élet, a magasba szökő infláció és a növekedés lassulása egyaránt hozzájárult a helyzet kiéleződéséhez, a kockázatkerülő befektetői magatartás kiváltásához, egyben a többi feltörekvő ország devizájának, eszközeinek leértékelődéséhez.

(A nagybefektetők egy kalap alá veszik a feltörekvő országcsoportot, azaz ha valahol nagy a baj, azt a többiek – közte Magyarország – rögtön megérzik. Igaz, fordított irányban is működik a dolog.) A török jegybank egy héttel korábban megtehette volna, hogy kamatemeléssel tompítja a folyamatot, de elmulasztotta a lehetőséget, amit aztán kedd éjjel pótolt.

Talán túl is kompenzálva korábbi hibáját, 4,25 százalékkal 7,75-ről 12 százalékra emelte az irányadó rátát, azaz ennyi az egy napra a jegybanknál elhelyezett betét kamata. Ezzel párhuzamosan az egyhetes repo kamatlábat 4,5 százalékról 10 százalékra emelték, és jelezték, hogy ezentúl a napi helyett a heti kamatot tekintik a maguk részéről irányadónak.

A monetáris tanács ülése előtt egyébként a török kormányfő tett még egy kísérletet a kamatemelés megakadályozására. Recep Tayyip Erdogan jelezte, hogy a döntés a jegybankárok kezében van, de ha ő lenne a helyükben, akkor nem emelné a rátát, mert azzal a kamatkalózok, a spekulánsok malmára hajtanák a vizet.

Szavai ezúttal hidegen hagyták a testület tagjait. Sőt: az ülésről kiadott rövid közleményben a testület hangsúlyozta, hogy az infláció elleni harcban a monetáris politika teljes eszköztárát képes mozgósítani a jövőben, azaz következetes szigorral jár el a jövőben annak érdekében, hogy visszatérítse a pénzromlás ütemét a jegybank céljaként kitűzött öt százalékhoz. Ezt szerintük már jövőre el tudják érni.

Jelenleg 7 százalék feletti infláció jellemzi Törökországot, amelynek kockázati megítélését az is rontja, hogy az idén visszafizetendő és megújítandó 170 milliárd dolláros államadóssággal szemben devizatartalékai meglehetősen alacsony, 120 milliárd dolláros szinten mozognak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.