Lezárult az Állami Nyomda romániai akvizíciója

Kifizette az Állami Nyomda az 1,528 millió euró vételárat a romániai S.C. GPV Mail Services S.R.L. (GPV) 50 százalékos üzletrészéért, így hivatalosan is a csoporthoz tartozik a romániai cég - közölte az Állami Nyomda pénteken a BÉT honlapján.

Az Állami Nyomda februártól veszi át a romániai cég irányítását és vonja be a konszolidációs körbe.
Az adásvételről 2010. július 30-án a DBR Holding S.A. nevű céggel aláírt szerződés alapján az akvizíciót a múlt év novemberében engedélyezte a román versenyhivatal. A DBR Holding egyébként a magyar Díjbeszedő Holding Zrt. romániai leányvállalata.

A GPV fő tevékenysége számlalevelek és direkt marketing anyagok nyomtatása, megszemélyesítése és postára adása. Ügyfélportfólióját döntően bankok, pénzügyi szolgáltatók illetve közmű cégek adják. Ez a kör jól kiegészíti az Állami Nyomda csoporthoz tartozó kolozsvári Tipo Direct S.R.L. ügyfélkörét. A két vállalat gépparkja, illetve alkalmazott technológiái kompatibilisek, a két termelő üzem elhelyezkedése pedig ideális az egész román piac lefedésére.

Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója a közleményben jelezte, hogy a két román céget egyesítik a szinergiák minél jobb kihasználására. A nyomdatársasági csoport fejlesztési stratégiájának fókuszában már évek óta a regionális szinten eladható termékek kialakítása áll, így ebben a tekintetben is fontos a romániai piacszerzés.

Tavaly júliusban az Állami Nyomda a szerződés aláírásakor azt közölte: az árat a GPV 2010-re tervezett új szerződéseinek sikerétől és a 2010-es kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereségétől (EBITDA) tették függővé. Akkor a vételárat 1,5-2,2 millió euró között határozták meg.

Tavaly nyáron a román társaság 2009. évi gazdálkodási adatait közölték, ami szerint az árbevétel 4,29 millió euró volt, kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) pedig 446 ezer euró. A GPV tevékenysége a biztonsági adatlogisztikán alapuló nagy tömegű üzleti levelezés, számlalevelek előállítása és kiküldése. Ügyfélportfoliójának 48 százaléka bankokból, 13 százaléka pénzügyi szolgáltatókból, 25 százaléka pedig közműcégekből áll. Románia öt legnagyobb bankjából három a vállalat ügyfele.

Az Állami Nyomda másik romániai érdekeltsége a 2004-ben alapított, kolozsvári székhelyű és 50 százalékban birtokolt Tipo Direct S.R., amiben közvetve tulajdonos a Díjbeszedő Holding Zrt. is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.