A per után fizet tagjainak az OTP Magánnyugdíjpénztár

Hatszázmillió forintot fizet vissza volt és jelenlegi tagjainak az OTP Magánnyugdíjpénztár. A kassza korábban bíróságon támadta meg a vagyonkezelési gyakorlatát elmarasztaló felügyeleti döntést, most mégis önként eleget tesz a határozatnak.

Peren kívüli megállapodással zárult az OTP Magánnyugdíjpénztár és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közötti jogvita. A pénztár elfogadta a PSZÁF döntését, visszafizeti volt és jelenlegi ügyfeleinek azt a 600 millió forintot, melyet korábban jogosulatlanul vont el – derült ki a felügyelet közleményéből.

A PSZÁF 2010 második felében vizsgálta meg több magánnyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy magánnyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

A felügyeleti kötelezés nyomán az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, valamint az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (az alapkezelőikkel történt elszámolás után) már visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket. Az OTP Magánnyugdíjpénztár, illetve az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár azonban vitatta a döntést és bíróságon támadta meg azt.

Az ügy lényege: a pénztárak olyan befektetési alapok jegyeiből is vásároltak, melyek csak egy, vagy csupán néhány társaság részvényeiből tartottak portfóliójukban. A PSZÁF szerint olcsóbb lett volna, ha ezeket a részvényeket a kasszák közvetlenül veszik meg, és nem a befektetési alapokon keresztül. A pénztárak azzal védekeztek, a jogszabályok lehetővé tették számukra, hogy így járjanak el.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár a felügyeleti határozatot követően keresetet nyújtott be a bírósághoz a PSZÁF intézkedésének felülvizsgálatát és végrehajtásának felfüggesztését kérve. Idén április 6-án azonban benyújtotta a PSZÁF-hoz azt a kimutatást, amelyre a határozat kötelezte, és amelynek alapján a vagyonkezelő mintegy 600 millió forint visszatérítésére vállalt kötelezettséget volt és jelenlegi tagjai számára.

A PSZÁF elfogadta azt a magánnyugdíjpénztár által beadott ütemtervet is, amely alapján az OTP Magánnyugdíjpénztár visszatéríti az összeget. (Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat a pénztár honlapján teszi közzé.) Mivel a magánnyugdíjpénztár teljesítette a PSZÁF kötelezéseit, a felek kérése nyomán a bíróság megszüntette az ügy kapcsán indított közigazgatási pert.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár szintén közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot. Az elsőfokú eljárást a PSZÁF nyerte meg. Jelenleg így immár e pénztár az egyetlen, amelyik nem teljesítette önkéntesen a PSZÁF határozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.