Lezárult a Takarékbank adásvétele

Átruházta a Magyar Posta Zrt. a tulajdonában álló Takarékbank-részvényeket a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-re. Ezzel végleg lezárult a Takarékbank 54,83 százalékos részvénycsomagjának értékesítése, minthogy a szövetkezeti hitelintézetek közel 75 százalékos tulajdonában álló társaság az értékpapírok vételárát már korábban megfizette. Az adásvétel lezárását az tette lehetővé, hogy a Fővárosi Ítélőtábla július 8-án visszavonta a Fővárosi Törvényszék korábbi végzését, amelyben az elsőfokú bíróság ideiglenesen megtiltotta a Magyar Posta Zrt.-nek, hogy átruházza a tulajdonában álló Takarékbank-részvényeket. A részvény-adásvételi szerződést március 10-én kötötték meg, a vételár meghaladta a kilencmilliárd forintot.

 

 

Az értékpapírok átruházását a Posta azonban mindeddig nem teljesíthette, mert a Fővárosi Törvényszék – az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) által a Magyar Állam és további öt alperes ellen indított polgári peres eljárásban – április 18-i végzésében ideiglenesen megtiltotta számára, hogy a tulajdonában lévő Takarékbank részvényeket bármely személyre átruházza. Az alperes a döntéssel szemben fellebbezéssel élt, ennek nyomán a másodfokú bíróság a végzést megváltoztatta és a felperes OTSZ ideiglenes intézkedés elrendelése iránti kérelmét elutasította. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy nem álltak fenn az ideiglenes intézkedés elrendelésének jogszabályi feltételei, az elsőfokú bíróság végzése alaptalan volt. Az Ítélőtábla indoklása szerint a „bíróságoknak nincs arra jogszabályi felhatalmazásuk, hogy egy hatályban lévő törvény által biztosított jog gyakorlásától a jogosultat eltiltsák". A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

A Posta ezért augusztus 4-én átruházta a tulajdonában álló Takarékbank részvényeket a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-re, így az adásvétel végleg lezártnak tekinthető -  áll a Magyar Fejlesztési Bank közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.