Lezárul a MÁV Cargo eladása

December 2-án véglegesítik a MÁV Cargo privatizációs szerződését. A magyar céget megvásárló konzorciumból a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút kilép, partnere a Rail Cargo Austria pedig kiszáll az osztrák-magyar vasúttársaság tulajdonosai közül.

Teljesíti a MÁV Cargo felvásárlásának Európai Unió versenyjogi hivatalában megszabott feltételeit a Rail Cargo Austria (RCA) - közölte Thomas Bergen. Az osztrák vasúti árufuvarozó cég szóvivője megerősítette: az RCA megválik a Győr-Sopron-Ebenfurti vasút (GySEV) Zrt. 5,7 százalékos üzletrészétől.

A már januárban aláírt privatizációs szerződést december 2-án véglegesítik. Az eladás lebonyolításának határideje viszont még nem ismert.

Az RCA és a GySEV konzorciuma 102,5 milliárd forintos ajánlatával nyerte a MÁV Cargo privatizációjára kiírt pályázatot. Miután pedig az Európai Bizottság  versenyjogi hivatala aggályainak adott hangot az ügyletet illetően, a GySEV kivált a konzorciumból. A GySEV-ben a magyar államnak 61 százaléka, az osztrák államnak  33,3 százaléka van. Az RCA leányvállalatára, a Speditions Holding  GbmH-ra 5,7 százalék jut.

A kedden közzétett uniós feltételek között szerepel, hogy az RCA  "kötelezettséget vállal a GySEV-hez fűződő szerkezeti kapcsolatainak  felszámolására és szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatára". A bizottság álláspontja indoklásaként felhívta a figyelmet arra, hogy az RCA és a MÁV Cargo tevékenysége egyaránt vasúti  teherszállítás és szállítmányozási szolgáltatás. A GySEV működési  területe "az Ausztriára és Magyarországra kiterjedő vasúti  személyszállítás és teherfuvarozás, különös tekintettel a határokon  átnyúló vasúti teherszállításra".

A bizottság megállapította, hogy a  tervezett ügylet eredeti formájában "súlyos versenyjogi problémákat  vetne fel", mivel "eltűnne az RCA legközelebbi potenciális  versenytársa a magyar vasúti teherszállítási piacról, illetve a MÁV  Cargóé az ausztriai piacról". A kapcsolatok felszámolása révén  ellenben - véli Brüsszel - a GySEV megerősödhet független piaci  szereplőként, versenyben az összefonódás révén létrejött új  gazdasági egységgel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.