KDNP-levél a magyarlakta területre szállító multiknak

A KDNP a termékek magyar feliratára figyelmezteti a határainkon túli magyarlakta területekre szállító multikat.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) arra kéri a Magyarországon termelő, a határon túli magyarlakta területekre szállító multinacionális cégeket, hogy ügyeljen a termékeiken található magyar nyelvű feliratra – adta hírül a párt szerdán.

Spaller Endre képviselő ennek kapcsán a NOL-nak elmondta: a párt a határokon túli fogyasztói panaszok alapján vizsgálta meg a kérdést. Úgy találták, hogy vannak cégek, amelyek ilyen esetben nem tüntették fel az adott területen élő kisebbség nyelvén a termékismertetőt. A KDNP szerint ezzel sérülnek az ottani kisebbségek jogai.

Ugyanakkor a párt közleménye kitér a jó példákra is. Több multi minden termékekénél használ magyar nyelvű feliratot.

Megkérdeztük Spaller Endrét, hogy a KDNP e tekintetben foglalkozott-e a Magyarországon élő kisebbségekkel. Megvizsgálták-e, hogy a például románok vagy szlovákok által sűrűn lakott magyarországi térségekbe szállítók ügyelnek-e az adott kisebbség nyelvén nyomtatott feliratokra.

A képviselő közölte: ezt ők elsősorban azért nem vizsgálták, mivel a panaszos megkeresések határon túlról érkeztek. Ugyanakkor a honatya a NOL-nak leszögezte: támogatja, hogy az itteni kisebbségek nyelvén is feltüntessék a gyártók a szükséges termékinformációkat.

Azokat a cégeket, amelyek szerintük helytelenül nem tüntetik fel magyarul a termékeiken a fogyasztókat érdeklő információkat, a párttól rövidesen levélben keresik meg - áll a közleményben. Spaller Endre szerint a gyáraknak nem jelent problémát a magyar nyelvű feliratok feltüntetése, mivel ez nekik "nem kerül egy forintjukba se".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.