Lettországban teljesült a magyar álom

Javította Lettország államadós-kockázati besorolását kedden a Fitch Ratings, miután az EU-hatóságok hivatalosan megerősítették Lettország euróövezeti felvételét.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű lett szuverén devizaadósság osztályzatát az eddigi "BBB"-ről egy fokozattal "BBB plusz"-ra emelte. Ez már csak egy fokozatnyira van az elsőrendű "A" kategóriától.

A rövid lejáratú devizaadósság besorolása "F3"-ról "F2"-re, az osztályzati országplafon "A"-ról a lehetséges legjobb "AAA" szintre javul a Fitch listáján. A cég megerősítette Lettország hazai valutában fennálló adósságának "BBB plusz" besorolását, vagyis a Fitch Ratings immár azonos osztályzattal tartja nyilván a lett devizaadósságot és a hazai kötelezettségeket.

Az osztályzatjavítás előzményeként az EU-pénzügyminiszterek keddi brüsszeli ülésükön minősített többséggel jóváhagyták, hogy Lettország január 1-jén csatlakozhasson az euróövezethez. A Fitch Ratings a felminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy az eurócsatlakozás - az euróhoz kötött jelenlegi árfolyamrendszerhez képest - erősíti a lett gazdaságpolitika koherenciáját és hitelességét. Az euró meghonosítása emellett csökkenti a bankrendszer devizakitettségéből és az ország magas nettó külső adósságállományából eredő hitelkockázatokat.

Az euró tartalékvaluta-státusa révén a csatlakozás javítani fogja Lettország költségvetési és külső finanszírozási rugalmasságát is, és hozzáférést ad a lett bankoknak az euróövezeti jegybank (EKB) likviditási eszközeihez - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Lettország a múlt hónapban kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, miután tavalyi költségvetési teljesítménye a tervezettnél is jobb lett: az 1,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél helyett 1,2 százalék lett a deficit a 2011-ben mért 3,6 százalék után.

A Fitch Ratings az elemzésben több olyan kockázati tényezőt is felsorolt, amelyek egyenként vagy együtt negatív hitelminősítési lépéshez vezethetnek. Ezek közé tartozik a lett bankszektort érő esetleges jelentős sokk, valamint az euróövezeti válság súlyos mértékű újbóli fellángolása.

A cég azonban közölte azt is, hogy változatlanul alacsonynak tartja az euróövezet szétdarabolódásának kockázatát.
Más nagy londoni házak ugyanakkor nem zárják ki ezt a lehetőséget. A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a harmadik negyedévre szóló, kedden Londonban ismertetett globális prognózisában közölte: az idén és jövőre is egész évi recessziót vár az euróövezetben, és véleménye szerint ebben a környezetben fennmarad a valutaunió valamilyen formájú "szétforgácsolódásának" kockázata.

A cég szakértői kiemelték, hogy Görögország, ahol a Capital Economics még 2015-re is visszaesést vár, abban az évben már hetedik éve lesz folyamatosan recesszióban.

Ez hosszabb ideig tartó recesszió lenne a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka által vártnál, és ebben a környezetben a görög államadósság-ráta is várhatóan sokkal magasabbra emelkedik a görög pénzügyi segélyprogramban felételezett szintnél. A Capital Economics londoni elemzőinek grafikus előrejelzése szerint a GDP-arányos görög államadósság-ráta irányt vehet a 200 százalék felé.

Ha emiatt a trojka még több takarékossági intézkedést kényszerít Görögországra, annak az lehet a valószínű következménye, hogy erősödésnek indul a "radikálisabb megoldások", köztük Görögország euróövezeti kilépésének lakossági támogatottsága - jósolták keddi átfogó prognózisukban a Capital Economics londoni szakértői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.