Milliókat ért a brüsszeli tiltakozás

Megkapják a tejtermelők azt a 9,5 millió euró rendkívüli támogatást, amely az Európai Bizottság által megszavazott félmilliárd eurós rendkívüli segélyből jár a magyar termelőknek, sőt ezt a pénzt még ennyivel kiegészíti a kormány, derül ki egy nemrég megjelent rendeletből.

Ez a jelenlegi magyarországi termelési mennyiséggel számolva azt jelenti, hogy egy-egy gazda literenként 3,5-4,5 forint rendkívüli támogatást kap majd – magyarázta lapunknak Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke. Ez a jelenlegi 75-80 forintos literenkénti felvásárlási árral kalkulálva komoly segítséget jelent – tette hozzá. A teljes elégedettséghez azonban egy kicsi még mindig hibádzik – mondta lapunknak az egyik meghatározó hazai tehenészet vezetője. A felvásárlási árat és az eddigi támogatásokat alapul véve ugyanis egy termelőnek átlagosan 80-90 forint bevétele keletkezik.

Lett eredménye a brüsszeli tiltakozásnak
Lett eredménye a brüsszeli tiltakozásnak
Francois Lenoir / Reuters

Ha ehhez hozzávesszük a pluszjuttatást, akkor idén ez 95 forintra jöhet ki literenként, ami a leghatékonyabb gazdaságok esetében talán fedezheti az önköltséget, amely 95–100 forint között van. Az igazi gond, hogy ez a kör valóban kevés gazdálkodót takar, sajnos sokak számára még így is veszteséges lesz a működés – fejtette ki a cégvezető.

A pénzt nem sokkal azután írták ki a gazdáknak, hogy tiltakozó akciót tartottak az unió fővárosában. A segély elosztásáról rendelkező, még karácsony előtt megjelent rendeletből az derül ki, hogy mindehhez a kormány további 2,97 milliárdot is ad nemzeti forrásból. Így a jelenlegi euróárfolyamot alapul véve valamivel kevesebb mint 6 milliárd forint jut a tehenészeteknek. A pénzt március végéig kapják meg. Ez érdemi segítséget jelent.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.