Létszámot csökkent, profitot növel a Botox gyártója

Alapos fogyókúrára készül a ráncok kisimítására kidolgozott Botox gyártója, az amerikai Allergan, hogy hatékonyabbá tegye működését, és jobban ellen tudjon állni a felvásárlási kísérleteknek.
A cég hat évre szóló átalakítási tervében 13 százalékos leépítéssel és a nyereség radikális, éves szinten húszszázalékos növekedésével számol. Ezzel azt akarják bizonyítani befektetőiknek, hogy egyedül többre képesek, mintha egy nagyobb cég igájába hajtanák a fejüket. Mint ismert, a Valeant Pharmaceuticals International gyógyszergyártó cég a Pershing Square Capital Management tőketársasággal közösen áprilisban 52 milliárd dolláros ellenséges felvásárlási ajánlatot tett az Allerganra, amit az – a vállalat és részvényesei érdekeire való hivatkozással – azonnal visszautasított.

Az Allergan mostani reakcióját jól fogadták az elemzők, Chris Schott a JPMorgantől például úgy vélte, a vártat is jóval meghaladó, 1500 fős karcsúsítás és a költségek csökkentése jelentősen hozzájárul majd a cég jövedelemtermelő képességének javításához. A cég 250 helyre keresett jelentkezőket, ám ezeket a be nem töltött állásokat is felszámolják, 2015 végéig 475 millió dollárral mérsékelve ezzel a kiadásaikat. A cég 2016-os nyereség-előrejelzése részvényenkénti tíz dollárról szól, szemben a Wall Street elemzői konszenzusában szereplő 8,14 dollárral.

A Morningstar elemzője, Michael Waterhouse szerint az Allergan előre és helyes irányba menekül, most maga hajtja végre azokat az elengedhetetlen intézkedéseket, amit a Valeant ígért, amennyiben birtokon belülre került volna. Az Allergan részvény-visszavásárlásokkal és cégfelvásárlásokkal is erősítheti függetlenségét – idézi az elemzőt a Reuters.

David Pyott vezérigazgató a hétfői befektetői tájékoztatóján megemlítette, hogy a terjeszkedés nem lesz egyszerű feladat, hiszen azokon a jobbára szépészeti területeken – bőrfeltöltő anyagok, szemészeti készítmények, mellimplantátumok –, ahol a potenciális felvásárlási célpontjaik is dolgoznak, ők a piacvezetők, így domináns szerepük tovább növelését nem biztos, hogy a versenyhatóságok könnyen jóváhagynák. Ezért inkább új, ám fő tevékenységükhöz illeszkedő területeken próbálnak majd előrelépni.

A Botox gyártója által kikosarazott Pershing Capitalt vezető Bill Ackman nagybefektető már jelezte is, hogy az első adandó alkalommal keresztbe tesznek – akár jogi úton is – az Allegrannak, ha az saját piacvezetői pozícióit erősítő lépéseket tenne. Az Allergan részvényei 2,6 százalékot erősödtek a hétfőn közzétett vállalatátalakítási tervek nyomán. A cég hagyományosan sokat költ kutatás-fejlesztésre, s ez így marad a jövőben is – ígérik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.