Létszámnegyedelésre készül az RBS

Minden negyedik dolgozójának felmond a Royal Bank of Scotland (RBS), amely főként ázsiai és észak-amerikai érdekeltségei felszámolásával és a túlzott kockázatokat vállaló befektetési banki üzletág leépítésével igyekszik csökkenteni költségeit.

A Financial Times megbízható forrásokból származó értesülései szerint a nyolcvan százalék erejéig brit állami tulajdonban lévő bankóriás 120 ezer munkatársa közül harmincezret küld el a következő években. Az RBS a jövő csütörtökön részletezi legújabb kilábalási terveit. Az állam immár több mint öt éve képtelen arra, hogy csökkentse tulajdonrészét az RBS-ben, ennek előkészítése ezúttal Ross McEwan vezérigazgatóra vár. Elképzelései között a leépítések mellett a bank egyes vagyonelemeinek értékesítése is szerepel.

Az előkészületek megtörténtek: a britek az egyesült államokbeli RBS Citizens Financial Group nevű befektetési egységüket az amerikai tőzsdén keresztül szeretnék értékesíteni, míg az ázsiai kivonulás az ottani befektetési üzletág eladása révén részben már meg is történt. A második legnagyobb malajziai bank, a CIMB 88,4 millió fontért szemezgette ki a magának az RBS legkelendőbb részeit. Az RBS csütörtökön bejelentette, hogy a határidős és strukturált termékek forgalmazásával foglalkozó egységére a BNP Paribas jelentkezett be vevőként.

Az már november óta ismert, hogy az RBS-t megszabadítják a nyakában lévő kolonctól, és kétes követeléseit egy újonnan alapított „rossz bankba” szervezik ki, így az anyabank ettől a tehertől mentesülve tud fő feladatára, a gazdaság hitelezésére fókuszálni. Nem kis teherről, 38 milliárd fontos tételről van szó, ez a magyar éves GDP-nek a felével, 14,3 ezermilliárd forinttal egyenértékű. (Könyv szerint legalábbis.)

A 2015-ös választások egyik fő témájának is az elhibázott bankprivatizáció ígérkezik. George Osborne pénzügyminiszternek nem lesz egyszerű elmagyaráznia az embereknek, miért nem tudta még visszaszerezni a konzervatív kormány azt a 45,5 milliárd fontot, amit a gazdasági-pénzügyi világválság begyűrűzésekor, 2008-ban az RBS megmentésére fordított. Ennek jó, ha a felét sikerül majd visszaszereznie a privatizáció során.

A pénzpiaci krach kitörése előtt az RBS a második legnagyobb brit bank volt. Értékéből 2008-ban 86 százalékot veszített, csupán 8,6 milliárd fontra árazta a piac, s akkor, negyven év után először vált veszteségessé a patinás pénzintézet. Azóta ez már megszokottá vált.

Azt már előre jelezte az RBS vezetősége, hogy a 2013-as pénzügyi évet is „tekintélyes” veszteséggel zárták, a számokat szintén a jövő héten teszi közzé. Az RBS megítélését jól jellemzi, hogy részvényárfolyama tavaly gyakorlatilag helyben toporgott, a félszázalékos erősödés mindenesetre porszemnyi, ha a második legnagyobb állami többségű bank, a Lloyds 46 százalékos előrelépéséhez viszonyítjuk – jegyzi meg a Bloomberg.

Bankellenes tüntetés a Cityben, 2009- áprilisában. A népharag a betétesek pénzével hazardírozó RBS-t is elsodorta
Police in riot gear stand outside a Royal bank of Scotland branch near the Bank of England in London April 1, 2009. Thousands of demonstrators converged on London's financial district on Wednesday, chanting "abolish money" and "storm the banks" in a
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.