Létrejött az Egyesült Arab Emirátusok Üzleti Tanácsa

Az Egyesült Arab Emirátusok Üzleti Tanácsa információs központ szeretne lenni az emírségek piacán befektetni próbáló hazai kis és középvállalkozások, illetve az ottani befektetők számára.

Másfél év tervezgetés után Budapesten megnyílt az Egyesült Arab Emirátusok (EAU) Üzleti Tanácsa, amit néhány éven belül Kelet-közép európai központtá szeretnének fejleszteni az alapítók.

A tanács - angol nyelvű neve után: EBC - célja, hogy egyfajta információs híd szerepét töltse be a térség vállalkozói és az emírségek tőkeerős befektetői között. Az itteni vállalkozásoknak rendkívül megtérülő lehet a kinti befektetés, mivel az EAU úgy is próbálja oda vonzani a befektetőket, hogy ott nincs társasági és jövedelemadó, így az ott elérhető profit jelentősen nagyobb, mint az itteni piacon.

Ali Sultan Al-Haddad, az EBC elnöke lapunknak - akinek ügyvédi irodája van, korábban Dubaj főügyésze is volt- elmondta: az EBC teljességgel magánvállalkozás, informális segítséget kapnak ugyan az ottani államtól, ám az EBC teljességgel saját ötlete és befektetése. Ugyanakkor kinti kormányzati szervek vezetői tudnak és figyelemmel kísérik az itteni kezdeményezést. A cégek számára a kinti lehetőségekről szóló tanácsadás ingyenes, díjat csak a speciális pénzügyi tanácsadásért, jogi képviseletért számolnak fel.

Ali Sultan Al-Haddad mondja: az emírségek kiemelkedő lehetőségeket nyújtanak a magyar vállalkozások számára. Az ország ugyan az Öböl Együttműködési Tanács (OET) térségében legnagyobb mértékben tudta magát függetleníteni az olajbevételektől, ám egyúttal azt is felismerte, hogy haszontalanok voltak a mezőgazdasági önellátás növelésére folytatott erőfeszítések. Így az emírségek stratégiaváltással külföldi termőterületek megvételére és a bértermeltetés növelésére koncentrál.

Ez komoly lehetőséget kínál a hazai mezőgazdasági vállalkozások számára. Ennek kapcsán Ali Al-Haddad úgy fogalmazott: ez ügyben már vannak tárgyalások komoly nagyságrendű befektetésekről, de részleteket egyelőre nem kívánt közölni. Megemlítette viszont, hogy az EBC már lobbizik azon, hogy Budapestről közvetlen légi járat induljon Dubajba - előrehaladott tárgyalások folynak erről egy kinti légitársasággal - továbbá egy hajózási szállítási útvonalat is próbálnak létrehozni, a tervek szerint Szlovéniában rakodnának ki az arab-félszigetről érkező teherhordó hajók.

Az emírségek piacán jelenleg is számos hazai vállalkozás van jelen, így magyar informatikai, üzleti biztonsági, high-tech vállalkozások vannak jelen. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint tavaly az emírségekbe a magyar export 712 millió dollár volt, javarészt gépek, gépi berendezések, amelyek jó része inkább az itt is működő multinacionális cégek termelése.

A kis és középvállalkozások azonban pontosan az ittenitől jócskán eltérő ottani jogi, pénzügyi és kulturális környezet miatt sokkal nehezebben tudnak megjelenni a kinti piacon. Érczy Zsolt, az EBC kommunikációs igazgatója példaként említette, hogy ott sokkal szigorúbbak a szerződések teljesítésére vonatkozó szabályok. Így ott egy alvállalkozó teljesen biztos lehet abban, hogy kifizetik a munkáját, ugyanakkor ez visszafelé is érvényes: a szerződést nem teljesítő vállalkozás hamar komoly jogi problémáknak nézhet elébe.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.