Letiltható lesz az Uber - a cég szerint alkotmányellenes a terv

A kormány szerdán elfogadta, s hétfőn a parlament elé kerül a személyszállítási törvénynek azon módosítási javaslatsora, amely mentén az Uber és a hasonló, illegálisnak tartott személyszállítással foglalkozó fuvarszervezők okostelefonos alkalmazásainak és honlapjának elérhetősége letiltható – jelentette be Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára pénteken. Az Uber szerint a működésének blokkolásáról szóló tervek az alkotmánnyal és az uniós joggal is ellentétesek.

A változtatásokról szóló sajtótájékoztató végén a Népszabadság azon kérdésére, hogy az Uber teljesítette-e az összes olyan – az új módosításokban szereplő – feltételt, amely alapján a szolgáltatásit blokkolhatják Fónagy János úgy válaszolt: igen!

A honi fejlemények, azaz a taxistüntetések miatt a változtatások egyik kiemelt eleme, hogy az engedély nélküli diszpécserszolgáltatók esetében 300 forintos maximális bíráságot vethetnek ki. Ez ugyan már eddig is így volt, az azonban már új pont, hogy ha a társaság ismét vét a szabályok ellen, s nem tudja működését a rendeletnek megfelelő környezetbe terelni, akkor a második büntetés mellé a szakhatóságok kezdeményezhetik azt az eljárást, amely mentén maximum 365 napra korlátozzák az internetes és a mobiltelefonos applikációjának elérhetőségét. (Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy az Uber holland cégére már kivetették az első 300 ezres büntetést.)

Hozzátette, hogy a 300 ezres szankció a tervezett módosítások szerint nem csak akkor jár, ha megfelelő engedély nélkül tevékenykedik a fuvarszervező, hanem akkor is, ha olyan sofőrnek közvetít szolgáltatást, aki nem rendelkezik megfelelő engedélyekkel.

Hogy az elérhetőség blokkolása mikor történhet meg, arra az államtitkár annyit mondott: ezt a lépést alighanem még idén végre tudják hajtani. Ehhez technikai és egyéb más felkészülés – például személyiségi jogoknak való megfelelés – szükséges, amely munkálatok már zajlanak.

Jelezte, nem csak a szabálytalanul működő fuvarszervezőknek kell keményebb szankciókkal szembenézniük. A kormány elfogadta, hogy az a sofőr, akinek nincsenek rendben a papírja a 9 büntetőpontot kap. Ha újra rajtakapják, akkor 9 ponttal ismét gazdagabb lesz, ez viszont már azt jelenti, hogy fél évre bevonják a jogosítványát. Ezen felül a gépkocsiját már az első esetben is fél évre kivonhatják a forgalomból, ám a második alkalommal ennek ideje már három év lehet.

Az Uber lapunk megkeresésére kora este reagált az elhangzottakra. – A megjelent javaslat - amely az egész világon precedens nélküli - munkahelyeket tesz tönkre, nem veszi figyelembe 150 ezer, többségében fiatal magyar felhasználó érdekeit, és elvágja Magyarországot a világnak azon részétől, ahol komolyan veszik a digitális fejlődést – közölte lapunkkal Fekete Zoltán, az Uber magyarországi vezetője. A megjelent hírekből úgy tűnik, hogy a kormány tervei alkotmányellenesek és sértik az uniós jogot is. Emiatt minél előbb szeretnénk megismerni a tervezett változások pontos részleteit. Addig is az Uber folytatja működését Budapesten – tett hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.