Leszerződött a kormány a devizahitelesek megsegítéséről

Kilenc bankkal írt alá a kormány megállapodást arról, hogy az esetleg bajba jutó devizahiteles ügyfeleket milyen módon próbálják kihúzni a csávából.

Veres János pénzügyminiszter és Felcsuti Péter, a bankszövetség elnöke bejlentette, hogy a kormány és a hazai bankok aláírták azt a megállapodást, amely a forintgyengülés és hitelköltségek emelkedése esetén bajba kerülő ügyfeleknek nyújt egérutat terheik csökkentésére.

A megállapodást kilenc bank írta alá (OTP, Erste, FHB, CIB, MKB, Takarékbank, Unicredit, K&H, Raiffeisen), a megegyezés alapján a bankok négy lehetőséget kínálnak a devizahiteleseknek: előtörlesztés, futamidő-hosszabítás, hitelátváltás forintra, fizetési moratórium vagy a törlesztőrészlet átmeneti csökkentése (például a munkahely elvesztése esetén).

Az egyik legfontosabb kérdésben, az előtörlesztés fix és lehetőleg alacsony díjának meghatározásában nem tudtak megegyezni a felek. (Ezt a kormány szerette volna, ám a bankok nem álltak kötélnek.) A megállapodásban így mindössze annyi szerepel, hogy a hitelintézetek rugalmasan állnak a kérdéshez, ráadásul ezt is csak év végéig teszik. Ez a hátáridő vonatkozik a devizahitelek forintalapúvá alakítása utáni díjak elengedésére is: aki év végéig kezdeményezi ezt bankjánál, az mentesülhet például a szerződés módosításának díja alól.

Felcsuti Péter azt mondta: a bankok nem jószántukból írták alá a megállapodást, hanem a kormány ráhatására, mert szerintük kockázatot jelent, ha a lakosság azt látja, bajban a kormány segít. Így ugyanis nem hoznak felelősségteljes döntést a hitel felvételekor. Ugyanakkor azt remélik, később több bank is csatlakozik a megállapodáshoz.

Felcsuti Péter a Bankszövettség elnöke a PM sajtótájékoztatóján. Háttérben Veres János pénzügyminiszter
Felcsuti Péter a Bankszövettség elnöke a PM sajtótájékoztatóján. Háttérben Veres János pénzügyminiszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.