Leszállt az OMV a Molról

Végleg leszállt a Mol-ról az OMV: a cég stratégiája a kitermelésük bővítése és az erőműépítés. A magyar cégből nem akarnak már nagyobb részesedést, bár a cég ellen folytatják a pereket.

Szinte nem is esett szó a Molról az OMV Londonban tartott éves sajtótájékoztatóján. Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák olajcég vezérigazgatója elsősorban a román Petrom korszerűsítésére helyezte a hangsúlyt, nem elfeledkezve török, német, illetve a világ többi részén található, elsősorban kitermelési tevékenységükről. Az OMV stratégiájának fókuszába a kitermelés további bővítésén túl gáz- és megújulóenergiás erőművek kerültek.

Pedig tavaly, az OMV hasonló, bécsi találkozóján szinte csak a Molról volt szó. Az osztrák cég tavaly megkezdett részvényvásárlásai után ugyanis kijelentette, a két cég „kombinációja” érdekében fel kívánja vásárolni a Molt. Erre egy feltételes árajánlatot adott, de a feltételek nem teljesültek, így azt idén augusztusban visszavonta.

Az újságírói kérdésekben azonban továbbra is helyet kapott a Mol-ügy. Lapunknak a vezérigazgató kifejtette: augusztus óta semmilyen változás nincs az elképzeléseikben. Eszerint a felvásárlási elképzelés lekerült a napirendről. (Talán ennek tudható be, hogy a magyar újságírók vezető-interjúkérelmeit az OMV végül is lemondta.) Húsz százalékra rúgó részarányuk megfelelő „stratégiai” helyzetet biztosít számukra – tette hozzá. Részvényeiket nem kívánják sem eladni, sem hozzávásárolni.

A Mol vezetési gyakorlatát bíráló illetve a legutóbbi rendes közgyűlés legitimitását kétségbe vonó jogi eljárásaikat fenntartják.

Lényegében visszaállt tehát a tavaly június előtti állapot, amikor is Magyarország – csakúgy, mint most– csak az OMV kereskedelmi térképén szerepelt, az ismert magyarországi OMV-kutakra célozva. Ezen kívül az OMV fókuszában áll a tervezett Nabucco-gázvezeték is, amelyben szintén megemlítették a Molt - mint egyik partnert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.