Lesz lengyel kamatcsökkentés – ha a gazdaság indokolja

Lesz kamatcsökkentés, ha a gazdaság indokolja, függetlenül attól, mit "diktál" az infláció, mondta csütörtökön a lengyel jegybank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja. Andrzej Slawinski megjegyezte, hogy a drágulás gyorsul az országban, de ez inkább külső tényezőknek tudható be.

- Ha a gazdasági helyzet jobban romlik, mint ahogy most gondoljuk, akkor fennáll a kamatmérséklés esélye - mondta a Polsat News-nak a bankár. Hozzátette: a lengyel gazdasági helyzet változásában sorsdöntő lehet a szomszédos országok helyzetének alakulása. Ha az európai gazdaságok a vártnál rosszabbul teljesítenek majd, azt figyelembe kell venni a lengyel kamatdöntnököknek. Május elején az ország pénzügyminisztere azt mondta, hogy Lengyelországban idén több mint 1 százalékos gazdasági növekedés várható, jóllehet a külső környezet bizonytalan. Úgy vélte, hogy az Európai Bizottság tévedett, amikor erre az évre visszaesést jósolt Lengyelországnak. Az EU-bizottság Lengyelországnak a hazai összterméke (GDP) 1,4 százalékos csökkenését valószínűsíti jelenleg erre az évre.

A lengyel statisztikai hivatal pénteken közli majd első becslését a lengyel GDP első negyedévi sorsáról. Csütörtökön a lengyel monetáris tanács egy másik tagja, Halina Wasilewska-Trenkner az idei első negyedév lengyel gazdasági növekedésére éves szinten egy százalék körüli értéket becsült, és az idei egész évi növekedést "zéró felett" valószínűsítette. Az inflációra az év végére 3,5 százalékos ütemet jósolt a múlt havi 4 százalékos ütem után.

A lengyel központi bank most szerdán változatlanul, 3,75 százalékon hagyta alapkamatát, összhangban a várakozásokkal.
A döntést indokoló közlemény szerint a bank úgy látja, hogy az infláció enyhülhet a következő hónapokban, de magas szinten marad, főként az élelmiszerárak és a hatósági árak - köztük az energiaárak - viszonylag nagy mértékű éves szintű emelkedése miatt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.