Lesz gázunk, fizetnek az ukránok

Valószínűleg nem zárja el a gázcsapot Oroszország január elsején - az ukrán kormány elrendelte a tartozások kifizetését. Azt azonban még nem tudni: ez pontosan mit jelent. Ha a Gazprom elégedett lesz, és nem zárja el a gázt, azzal Magyarország is jól jár. Ha nem jön gáz a vezetéken, korlátozni kell a hazai fogyasztást.

Az ukrán kormány kedden kora este elrendelte, hogy a Naftogaz fizesse  ki a Gazprommal szemben fennálló tartozását. A kormány egyszersmind  felhatalmazta az állami tulajdonban lévő vállalatot, hogy vegyen fel  2 milliárd dollárnyi hitelt az ország két legnagyobb állami  bankjától. A Naftogaz szóvivője szerint a pénzt még kedden átutalják.

Az ukrán kormány garanciát vállalt a rendeletben foglaltak teljesítéséért.

Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy Oroszország a jövő év  elejétől Ukrajnának nem szállít földgázt.

Noha Viktor Juscsenko ukrán elnök azt közölte, hogy a teljes  tartozást fizetik, a Naftogaz ukrán vállalat, melynek a fizetést  teljesítenie kell, az AP hírügynökség jelentése szerint másfél  milliárd dolláros törlesztésről tett említést, így kérdéses, ez az  összeg kielégíti-e majd a Gazpromot. Juscsenko kijelentette: nem  csupán a novemberi számlát egyenlítettük ki, hanem a decemberre  szólót is, előlegként.

A Gazprom Ukrajnától több mint 2 milliárd dollárnyit követel,  ebből a novemberi szállítások ellenértéke az AFP szerint 805,8  millió, a decemberieké 862,3 millió, melyeken felül a fizetési  késedelemért még 450 millió dollár jár.

Az orosz nagyvállalat szóvivője kora este csak azt tudta  közölni, hogy egyelőre még nem érkezett hozzájuk ukrán törlesztés,  majd a Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott, hogy erről még túl korai beszélni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.