Lesz orosz pénz Paks 2-re

Helytelennek és antidemokratikusnak tartja a magyar külgazdasági és külügyminiszter azt, ahogy az európai intézmények kedden „meghozták, illetve meghozatták” a döntést az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról.

Szijjártó Péter a magyar–orosz kormányközi gazdasági bizottság szerdai ülése után azt mondta, hogy „fű alatt, sunyi módon” született határozat. A magyar kormánynak nem a döntés tartalmával, hanem a meghozatal módjával van gondja, azt szorgalmazta ugyanis, hogy a lehető legmagasabb szinten, a megfelelő konzultáció után foglaljanak állást az ügyben. Így Magyarország – jobb híján – azt a kezdeményezést támogatja, amelynek értelmében az ősszel tárgyalnak az állam- és kormányfők a szankciókról – közölte Szijjártó.  

A magyar–orosz áruforgalom a tavalyi több mint 40 százalékos visszaesés után az idei év első harmadában további mintegy 30 százalékkal csökkent – idézett egy friss adatot a bizottság orosz társelnöke, Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter, magyar partnere pedig arról tájékoztatott, hogy az energetikára, a magyar vállalatok oroszországi beruházásaira és a harmadik piacokon tervezett közös fellépésre összpontosítanak az együttműködésben.

Tervezik például, hogy az MVM kivitelező cége alvállalkozóként bekapcsolódhasson a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern valamelyik most zajló atomerőmű-építkezésébe. Így ugyanis már a paksi bővítés beindításáig megfelelő tapasztalatot gyűjthetne. A magyar miniszter ugyanis nem lát okot arra, hogy a Paks 2. beruházás ne az eredeti menetrend szerint haladjon, hiszen az EU-ban „már csak a közbeszerzési és versenyjogi vizsgálatok zajlanak”.

Az orosz vendég azt hangoztatta, hogy a Paks 2. finanszírozásában kulcsszerepet játszó orosz Külgazdasági Bank (VEB) a tavalyi megingása ellenére is stabil pénzintézet, a paksi bővítést pedig mindkét fél stratégiai jelentőségűnek tekinti, így nincs kétség afelől, hogy az megkapja a szükséges támogatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.