Lepsényi István: Várható a felminősítés

- Fenntartható az a költségvetési kiigazítás, amelyet a kormány 2013-ben kezdett meg. Az alapvető számok azóta szépen alakulnak. A GDP arányos államháztartási hiányt tavaly 2,4 százalékra tervezték, míg ennél is jobb 2 százalék körül lett – jelentette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Világgazdaság Ez már a tartós növekedési pálya? című konferenciáján.

A GDP növekedése 2014-ben 3,7, míg tavaly 3,1 százalék volt – fejtette ki –, ezekkel az európai átlagot megelőzzük. A foglalkoztatottság is jól alakul, míg a munkanélküliségről is ezt lehet elmondani, olyannyira, hogy ez lassan különböző problémákat vet fel. Az ország nyugati részén ugyanis a megfelelő munkaerő hiánya már a gazdaság fejlődésének gátja lehet. Mindezek alapján az államtitkár kifejtette, hogy várható a felminősítés, hiszen kiszámítható és fenntartható pályán van a magyar gazdaság.

A részletekről szólva kifejtette, hogy az infláció tavaly 0 százalék közelében volt, „ami már nem is annyira egészséges", ez idén valamivel magasabb mértékű szint várható. Az államtitkár kedvezőnek nevezte a beruházások alakulását, ami az uniós források felhasználására és a Magyarországra érkező új beruházások, ha kicsiny mértékű is, de mégiscsak növekedésének köszönhető. Mindezek együttesen a külső finanszírozási képességünk masszív javulását eredményezte az utóbbi években, s egyben azt is jelentette, hogy a gazdaság sérülékenysége csökkent.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy terveik között elsődleges helyen szerepel az újraiparosítás végrehajtása – a GDP-n belül az ipar 23 százalékos hozzáadott értékét 30 százalékra akarja növelni a kormány -, ám egészségesebb struktúrában, s a kis- és középvállalkozói (KKV) réteg erősítésével párhuzamosan. Ennek egyik markáns eleme lenne a kutatás és a fejlesztési (K+F) ráfordítások növelése. Ez eddig a GDP 1,3-1,4 százalékát tette ki, ám ezt a szintet 1,8 százalékra akarják emelni. Mindezek hatására a következő években 2-3 százalék közötti GDP növekedést terveznek, amely ugyancsak az uniós átlag fölötti. E mellett a költségvetési hiányt 2 százalék körülire kalkulálják. Ennek érdekében elismételte a kormány sokat emlegetett szándékát, azaz az utóbbiak érdekében az uniós források 60 százalékát a gazdaságfejlesztésre fordítják ebben a ciklusban.
Az ipar emlegetett fejlődésével kapcsolatban a Lepsényi István kifejtette, hogy az ágazaton belül továbbra is a feldolgozóipar lesz a középpontban, ám szeretnék elérni, hogy a legnagyobb súlyú járműipar fejlődési üteme mellé az egészségipar és az elektronika is felzárkózzon.

A KKV helyzetének javításával kapcsolatban elmondta, hogy a vállalati hitelezés beindításán sokat dolgoznak, ehhez nélkülözhetetlen a hiteltermékek megújítása. Egyértelmű kormányzati szándék lakáspiaci beruházások ösztönzése, a 2014-2020 uniós költségvetési ciklus forrásainkat gyorsított lehívása. Ennek érdekében 2017-re már az összes program kiírását el akarják végezni. Mindezeknek az a célja, hogy a kkv-k a GDP-hez a jelenleginél jóval nagyobb arányban járuljanak hozzá, hiszen a legnagyobb potenciál ezen cégek hatékonyságjavításában rejlik – jelentette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.