Lépett a Nokia: 1200 embernek mennie kellett a komáromi üzemből

A Nokia komáromi gyárából elbocsátották a korábban bejelentett 2300 fős leépítés első hullámában érintett dolgozókat, mintegy 1200 embert - erősítette meg a Komárom-Esztergom megyei munkaügyi központ vezetője csütörtökön.

Pákozdi Szabolcs az adatok összesítése után ismertette, az elbocsátottak közül 854 magyar, 343 szlovák állampolgár. A Komárom-Esztergom megyében élő elbocsátott dolgozók száma 479 fő, legtöbben a komáromi kistérségben élnek. Az érintettek közül 230-an laknak Győr-Moson-Sopron megyében.

László Zoltán, a munkavállalói érdekképviselet vezetője elmondta, az elbocsátásokat szerda délutántól csütörtök hajnalig közölték az érintettekkel, az érdekképviselet csütörtökön hajnali egy óráig ott volt a gyárban.

A szerdán hat órakor kezdett nappalos műszak délután 14 óráig dolgozott, a délutános szakból elbocsátottakat este ötkor rendkívüli munkásjárattal vitték haza, az éjszakások sem dolgozták végig a nyolc órát, őket hajnali egykor küldték haza.

László Zoltán közölte, az elbocsátottaknak csütörtöktől nem kell bemenniük dolgozni, ők a felmondási idejüket töltik. Tájékoztatása szerint a törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet a Nokia az elbocsátott dolgozóknak. Számításaik szerint a munkavállalók ledolgozott éveik után átlagosan 8-10 havi fizetésnek megfelelő végkielégítést kapnak.

A vállalat korábban az érdekképviselettel közösen alakította ki azokat a szempontokat, melyekre lehetőség szerint tekintettel lesznek a leépítések során. Figyelembe vették az egykeresős családokban élő munkavállalók, a több gyermekesek, az idősek és azok érdekeit, akiknek családjából mindkét felnőtt a Nokiánál dolgozik - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

László Zoltán elmondta, a leépítéssel kapcsolatban információs pontot hoztak létre az üzemben és terveik szerint április elején állásbörzét tartanak a gyárban.

A Nokia február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Saloból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4 ezer dolgozótól válnak meg 2012 végéig. A 4400 főt foglalkoztató komáromi üzemből 2300 főt bocsátanak el.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy a Nokia komáromi gyárának igazgatójával közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg, amely igyekszik feltárni a tömeges létszámleépítés következményeit enyhítő lehetőségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.