Lépéskényszerben az EKB

Csökkent májusban az euróövezeti infláció, az előzetes adatok szerint éves bázison 0,5 százalék volt az áprilisi 0,7 százalék után - közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A szolgáltatások fogyasztói árindexe májusban 1,1 százalék volt éves bázison az áprilisi 1,6 százalék után, az élelmiszerek, dohányáruk és alkoholok ára 0,1 százalékkal nőtt, míg az előző hónapban 0,7 százalékkal – írja az MTI.

A nem energiaipari ipari javak árindexe májusban 0,0 százalék volt az előző havihoz képest, szemben az áprilisi 0,1 százalék éves növekedéssel. Az energiaárak szintén nem változtak, az árindex 0,0 százalék lett az áprilisi 1,2 százalékos éves csökkenés után.

Mindez azt jelenti, hogy egyre nő a valószínűsége annak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésére kész intézkedési tervvel érkezik Mario Draghi, az intézmény elnöke. A pakliban benne van a 0,25 százalékos rekord alacsony kamatszint további csökkentése éppúgy, mint az euróövezeti gazdaság növekedését elősegítő likviditásbővítő monetáris eszközök bevetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.