Lepacsizzuk az oroszokkal a paksi bővítést

A magyar és az orosz kormány az olcsó áram érdekében közel áll a paksi atomról szóló megállapodáshoz - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Az Energiaklub emlékeztet, hogy a kormány eddig pályázatot ígért, az atombővítéssel pedig duplázódhat az áramár.

Megfizethető áramárak kellenek a magyar választópolgárok, polgárok, háztartások számára - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a gazdasági bizottság ülését követően. Ebben a paksi atomerőmű megkerülhetetlen tényező - szögezte le. Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés 2009-ben a létesítmény bővítésének előkészítésével bízta meg a kormányt. (Orbán Viktor miniszterelnök számos támogató nyilatkozata ellenére a kabinet hivatalosan még nem járult hozzá a becslések szerint 2-3 ezer milliárd forintos beruházáshoz.)

Jelezte: 2037-ben az erőmű összes mai blokkja befejezi működését (pontosabban a legutolsó: az első 2030 körül). Ha a kormány nem tesz lépéseket, az atomerőmű 2037-től nem működne, "a rezsicsökkentés megvalósíthatatlan lenne, és a magyar gazdaság számára az olcsó áram esélye is lehetetlen lenne" - fogalmazott.

A létesítmény jövője kapcsán "több fordulóban egyeztettek az orosz állammal szakértői és állami szinten egyaránt". "A parlamenti felhatalmazás alapján a tárgyalások a kapacitás fenntartása irányába mutatnak. Ezért kezdtük meg Oroszországgal ezeket a tárgyalásokat. Folynak tárgyalások a magyar kormány és Oroszország között több témakörben is a paksi atomerőmű sorsát illetően" - mondta Lázár János.

Egyes kérdésekben a tárgyalások a végső szakaszba értek. Közölte: Magyarország kifejezte szándékát az 1966 óta fennálló együttműködés meghosszabbítására. Elmondta: a kormány és az orosz állam "a kapacitásfenntartás kérdésében" megállapodásközeli helyzetbe került. A következő lépés egy orosz-magyar államközi szerződés megkötése lesz, amit az Országgyűlésnek kell jóváhagynia.

A Paksra tervezett két új atomerőmű építését Oroszországnak adná a kormány, más ajánlatot nem is fontol meg – foglalta össze az elhangzottakat az Energiaklub. Az eseményen a „tender” szó egyszer sem hangzott el, habár a kormány, az MVM és az atomerőmű 2009 tavasza óta váltig ígérte, hogy a reaktorok szállítóját pályázaton fogják kiválasztani. Sőt, mielőbbi kiírásáról 2012 nyarán a kormány határozatban utasította az MVM-et.

Lázár János szavaiból a civil szervezet azt a következtetést vonja le, hogy nem lesz érdemi tender, vagyis verseny nélkül dől el egy több ezer milliárdos állami beruházás, újfent az oroszok javára.

A beruházás mellett felhozott érvek hamisak - véli az Energiaklub. A magyar gazdaság számára sok más lehetőség adódik a hosszú távú áramigény kielégítésére. Egy új atomerőmű a legdrágább opció lenne a számítások szerint. A gigaberuházás legalább 3 ezer milliárd forintba, az idei költségvetés ötödébe kerülne. Az új atomerőmű emelné a rezsit, mivel a magyar termelői villamosenergia-ár kétszereséért, kilowattóránként legalább 30 forintért termelne.

Magyarázatra szorul, miért akar a kormány versenytárgyalás nélkül megállapodni az oroszokkal. Magyarázatra szorul az is, hogy miért avatkozott be folyamatba a miniszterelnökségi államtitkár. A beruházás ellenkezik a magyar lakosság érdekeivel. Az Energiaklub szerint nincs szakmai indok a beruházás siettetésére, az leginkább az orosz érdekeket szolgálja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.