Lepacsiztunk a Gazprommal

A Gazprom több gázt szállít Magyarországra - jelenti ünnepélyesen az állami MVM. Ám ez a mennyiség valószínűleg csak bértárolásra kerül hozzánk, és ha ez így van, akkor az az első eset, hogy Oroszország ennyire bízik bennünk.

Az MVM megállapodott az orosz Gazprommal „további 700 millió köbméter gáz magyarországi betárolásáról” – áll (kissé leegyszerűsítve) az állami cégcsoport dodonai közleményében. Az irat ünnepélyes hangulatából kiindulva ez első olvasatban úgy értelmezhető, hogy a Gazprom az eddigi mennyiségeken túl továbbiakat is szállít Magyarország számára az itteni téli igények kielégítésére.

Alekszej Miller Gazprom-vezér Vlagyimir Putyinnal. Nem a magyar igényekre
Alekszej Miller Gazprom-vezér Vlagyimir Putyinnal. Nem a magyar igényekre
Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Pool / Reuters

A kormányközeli Napi Gazdaság viszont korábban a két fél közötti bértárolási tárgyalásokról tudósított. Ez utóbbi változat azt jelentené, hogy a szóban forgó mennyiség nem a magyar igények kielégítését szolgálná, hanem azt „a szállítási útvonalakon adódó esetleges problémák esetén" az orosz társaság továbbszállíthatná nyugatra. Erre a változatra utalhat, hogy az MVM szerint "logisztikai szolgáltatásról" szerződtek, ami után a Gazprom "szolgáltatási díjat" fizet. Ha ez így lenne, akkor - több korábbi elvetélt kísérlet után - ez lenne az első eset, hogy az orosz Gazprom Magyarországon bértároltat gázt. Az ügy kapcsán az MVM-hez tisztázó jellegű kérdéssorral fordultunk.

Az állami közlemény - amellett, hogy az ügylet fontos részleteit homályban hagyja - megfogalmazásaiban láthatólag igyekszik egyensúlyt teremteni aközött, hogy egyrészt elegendőnek kell feltüntetniük a már betárolt gázkészletet, másrészt viszont továbbra is indokoltnak kell láttatniuk azt, hogy két hete úgymond fokozott igényeinkre hivatkozva elzártuk a nyugati cégek Ukrajnába irányuló gázsegélyét szállító hazai csövet. (Ez azért szép fogalmazási feladat, mert kutatásaink és az azt megerősítő szakértők szerint műszakilag valójában semmi nem indokolta az ukrán csapelzárást. Ellenben a lépés, amely mindössze három nappal követte a Gazprom vezérének Orbán Viktor kormányfőnél tett látogatását, jelentősen javította Oroszország Ukrajnával szembeni tárgyalási pozícióit.)

Ennek megfelelően megtudhatjuk, hogy a töltöttségi szint ma már több mint 4 milliárd köbméter, ami 38 százalékkal több a tavalyinál. Ez a mennyiség a hazai téli gázfogyasztás kétharmadát képes lenne kielégíteni. Ez az arány a térségben az egyik legmagasabb - teszik hozzá. A tárolók töltése viszont tovább folyik - szögezik le, és - megtévesztően - a Gazprommal kötött, valószínűleg bértárolási szerződést is ekként tüntetik fel. Arról, hogy ilyen kedvező helyzetben meddig indokolt az Ukrajnát gázzal ellátó csap elzárása, nem tesznek említést. (A magyar lépés napján Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy tudomása szerint az csak október elejéig hatályos. A jelek szerint a biztosnak valaki nem mondott igazat.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.