Lenyúlja az állam a turizmust is?

Államosítaná a turizmust a kormány. A piacon senki sincs biztonságban.

Nemzeti rendezvényszervező, nemzeti kongresszusszervező, sportrendezvény divízió – hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő új szervezet jöhet létre, ha megvalósul a hvg.hu birtokába került titkos kormányelőterjesztés. Az erősen központosított állami intézményrendszer teljes egészében átvenné az idegenforgalom irányítását.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a legfontosabb sporteseményektől kezdve a nagy koncerteken és fesztiválokon át mindent központilag koordinálnának, sőt, lenne egy sor esemény, amit maguk szerveznének.

A Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) akár már az idén megalakulhat. A turizmus-gigaszervezetről szóló anyagot a Miniszterelnöki Kabinetiroda jegyzi, jóváhagyója Rogán Antal miniszter. A benne szereplő dátumok alapján az első kormányzati egyeztetések januárban zajlottak.

Az előterjesztés vezetői összefoglalója szerint a cél: „a turizmussal kapcsolatos állami feladatok átszervezése, bővítése, a teljes idegenforgalmi ág lefedése" a hatékonyabb működés érdekében, illetve azért, hogy több legyen a turizmusból származó állami bevétel.

Az előterjesztés alapján a turizmusért felelős állami intézményrendszert teljesen átszerveznék. A Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, és utódja, a NIÜ lenne a „turizmussal kapcsolatos központi szervezet". Alá tartozna az összes további új intézmény.

Így például a Nemzeti Kongresszusi Iroda (NKI), amelynek feladata az lenne, hogy az üzleti turizmus kiemelt célpontjává tegye hazánkat. Az új kongresszusi központ és más szereplők piacra vitelét is intézné, nemzetközi konferenciák szervezésére pályázna, többéves fejlesztési koncepciókat dolgozna ki. Sőt, ezzel az országimázs építésében is részt venne, ehhez pedig feladatául szabnák azt is, hogy nálunk is legyen egy úgynevezett signature event, vagyis olyan emblematikus rendezvény, mint „Genf – Autószalon" vagy „Lyon – Sirha és Bocuse".

Létrehoznák a Nemzeti Rendezvénykoordinációs Központ (NRKK), amely „szervezné, koordinálná a turisztikai vonzerejű rendezvényeket", de a sportrendezvényeknél is közreműködne. A legnagyobb rendezvények koordinálásának elősegítésére működne egy koordinációért felelős szakmai testület logisztikusokból, rendezvényszervezőkből, kommunikációs és katasztrófavédelmi szakemberekből.

És az állami rendezvényszervező központon belül divíziók lennének. A teljes rendezvénypiacot lefedése érdekében lenne Kulturális Program- és Rendezvényszervezési Divízió, amely a fesztiválok, művészeti és más programok, művészeti produkciók, gasztrokulturális programok gyártásáért és lebonyolításáért felelne. Életre hívnák a Lakossági Rendezvények Divíziót is, ami nemcsak szervezné, hanem „teljes körűen lebonyolítaná a szabadtéri, illetve nagy rendezvénybiztosítást igénylő tömegrendezvényeket, nagykoncerteket, valamint a tűzijátékot.

De szinte természetes, hogy megszületne az önálló Sportrendezvények Divízió (SD) is. Ennek kell ösztönöznie, hogy „Magyarország minél több kiemelt jelentőségű nemzetközi sportesemény házigazdája lehessen", hiszen ez hozzájárul a pozitív országimázshoz, erősíti a nemzeti tudatot, és így adott „a létesítményfejlesztés lehetősége". Kialakítását a többi között azzal indokolják, hogy a magyar sportesemények szervezése túlságosan esetleges, nagyban az adott sportági szakszövetség aktivitásától függ, ezeknél pedig sokszor nincs meg a kellő tudásuk az ilyen „sokszereplős", nagy események tető alá hozására.

Ha pedig mindez nem lenne elég, lenne egy Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI) névre hallgató szervezet is. Ennek elsődleges feladata a vidéki régiók „turisztikai vonzerejének termékké alakítása, piacra juttatása, a minőségi színvonal emelése" és már népszerű vidéki területek szélesebb körben való megismertetése. Ez az iroda dolgozná ki az olyan abszolút kiemelt turistacélpontok fejlesztési és marketingstratégiáját, mint Tokaj, a Balaton vagy a Fertő-tó. Sőt, az NFI az előterjesztés szerint a Balaton fejlesztésére szánt 26,7 milliárdos keretre nézve is javaslatokat tehetne.

A fővárosban megalakulna a Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet (BFTSZ). Ennek a szervezetnek saját bevételei is lennének, méghozzá az előterjesztés szerint az amúgy rég emlegetett Budapest Kártya értékesítéséből, illetve „saját Hop on Hop off" városnéző busz üzemeltetéséből.

És, hogy teljes legyen az állami lenyúlás, életre hívnák a Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Irodát (TKÖI) is. A magyar természeti és kulturális értékek hasznosításáért felelős cég a vizek, gyógyfürdők, vagy a mezőgazdasági termékekben rejlő idegenforgalmi előnyök kiaknázásában jeleskedhetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.