Lényegében görög államcsődöt valószínűsítenek londoni elemzők

Görögország a pénzügyi kisegítő csomag és a masszív költségvetési konszolidációs program ellenére valószínűleg végül mégis adósságállományának átstrukturálására kényszerül - jósolták szerdán londoni pénzügyi elemzők. Ez "formálisan államcsődöt" jelentene.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége - júniusra szóló, Londonban már szerdán hozzáférhetővé tett legfrissebb világgazdasági prognózisában azt írta: éppen a hatalmas görög kiadáscsökkentési tervek miatt a hazai össztermék (GDP) olyan mértékű visszaesésétől lehet tartani, hogy az ebből eredő jövedelemkiesés semlegesítheti a konszolidációs erőfeszítések hatásait.

További aggodalom forrása a lakossági tiltakozás, ami a kormányzati eltökéltség gyengüléséhez vezethet. Mindezek alapján az EIU londoni elemzői azt jósolják, hogy Görögország - valószínűleg 2012-ben, amikor a piac erre már jobban fel lesz készülve - rákényszerül adósságszerkezetének átalakítására, ami korábbi elemzői nyilatkozatok állásfoglalása szerint formálisan államcsődöt jelentene.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.