Lengyelország 24 milliárd eurós válságellenes csomagot vet be

A lengyel kormány 91,3 milliárd zlotys (24,13 milliárd euró) válságellenes csomag bevezetésére készül, egyúttal a jelenleg érvényes, 4,8 százalékos jövő évi növekedésről szóló előrejelzést 3,7 százalékra fogja vissza - közölte vasárnap a lengyel kormányfő és a pénzügyminiszter.

Donald Tusk kormányfő a közös sajtóértekezleten elmondta: a válságellenes csomagból 60 milliárd zlotyval a bankközi piacon növelik a likviditást, 20 milliárd zlotyt pedig az EU által társfinanszírozott beruházások gyorsítására szánnak.

Jacek Rostowski pénzügyminiszter ugyanakkor azt közölte, hogy a kormány keddi ülésén csökkentik a jelenleg érvényben levő jövő évi GDP-növekedési előrejelzést. Azt is elmondta, hogy mivel a jövő évi államháztartási hiánycél betartása Lengyelország hitelességének kérdése, ennek elérése érdekében a kormány 1,71 milliárd zlotyval visszafogja a kiadásokat. Becslések szerint ugyanis az alacsonyabb várható gazdasági növekedés miatt éppen ennyivel lesznek kisebbek a bevételek. A költségek lefaragását a kormányfő az adminisztratív kiadások visszafogásával szeretné elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.