Egyre csökken a magyar gyorsnaszád lendülete

Valamennyi uniós tagállam növekedési pályára áll az idén, ilyenre 2007 óta nem volt példa – közölte az örömteli hírt tegnap ismertetett téli prognózisában az Európai Bizottság (EB). Brüsszelben Magyarország kilátásait nem ítélik meg ennyire pozitívan, gazdaságunk egyre lassabb bővülési tempóra vált.

Az Európai Bizottság nem fukarkodott az elismerésekkel, amikor Magyarország tavalyi teljesítményét értékelte. A 2014-es GDP bővülését 3,3 százalékosra tette, ezzel még a kormány várakozásait is „überelte”. A belső kereslet, ezen belül is a beruházás volt a növekedés motorja – írják, hangsúlyozva egyben azt is, hogy az olyan egyszeri hatások pörgették fel a gazdaságot, mint az uniós források kiemelkedően nagyarányú lehívása vagy a kkv-szektor megtámogatását célzó jegybanki növekedési hitelprogram.

 

A legújabb nagyberuházást kedden avatták Orosházán: a kanadai Linamar mezőgazdaságigép-gyártó  üzemét bővítették 5,5 milliárd forintból. Ebből az EU 1,36 milliárdot, a kormány 240 milliót vállalt magára
A legújabb nagyberuházást kedden avatták Orosházán: a kanadai Linamar mezőgazdaságigép-gyártó üzemét bővítették 5,5 milliárd forintból. Ebből az EU 1,36 milliárdot, a kormány 240 milliót vállalt magára
Rosta Tibor / MTI

A nagyra fújt léggömb azonban már idejekorán, a harmadik negyedévben elkezdett ereszteni, s a 2016-ig tartó előrejelzési horizonton folyamatosan veszít méretéből. Az országjelentés készítői az őszi becslésüket 0,1-0,1 százalékponttal lefelé korrigálták, és az idei évre 2,4, jövőre 1,9 százalékos GDP-gyarapodással számolnak. Régiós versenytársaink eközben dagadó vitorlával mutatnak utat a magyar gyorsnaszádnak.

Az egyszeri hatások hozta többletteljesítmény hamarosan kiesik a rendszerből, noha az MNB még próbálkozik, és a nagyvállalatok számára is elérhetővé kívánja tenni hitelprogramját, egyúttal meghosszabbítva annak hatályát. A növekedés hajtó ereje a belső fogyasztás lesz, ebben kulcsszerepet kapnak a devizahitelesek, akik miután a bankoktól visszakapják a tőlük tisztességtelenül beszedett pénzüket, azt azonmód el is költik. A törlesztőrészletek karcsúsításával megmaradó pénz is hasonló sorsa jut. Brüsszel szerint az uniós források csak jövő évtől apadhatnak, mivel az idén a két költségvetési ciklus átfedésének köszönhetően marad a pénzbőség. Az exportbővülés nyolcról hat százalékra fékeződik le.

A foglalkoztatási mutatókat közmunkaprogramokkal generálozza a kormány, de a versenyszféra munkahelyteremtése is beindult a gazdaság növekedésével. A munkanélküliségi ráta 2016-ban 6,6 százalékig süllyedhet. A nulla közeli infláció azonban nyomott béremelési dinamikával párosul, a kormány csak néhány kitüntetett csoport bérrendezésére különít el forrást.

Ami az államháztartást illeti, az EB elégedetten nyugtázta, hogy a tavalyi 2,9 százalékos tervezett hiány a tartalékok eltörlésével 2,6 százalékra csökkent. Az idén 2,7 százalékos deficitet látnak, de a költségvetés „sötét lovával”, a meg nem nevezett vagyonelemek értékesítéséből betervezett 169 milliárd forintos bevétellel nem is kalkuláltak Brüsszelben, mondván: ha kevesebb privatizációs pénz folyik be, akkor a kormány nyilvánvalóan az ebből a forrásból finanszírozandó beruházásokat is takaréklángra állítja.

Még eldöntésre vár, hogy a GDP-arányos államadósság tudott-e az előírtak szerint csökkenni 2014 végén. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke ezt megelőlegezte, a brüsszeli közgazdászok viszont az év végi forintgyengülésre hivatkozva a tavalyelőttinél 0,4 százalékponttal magasabbra, 77,7 százalékosra teszik az adósságrátát. A következő két évben azonban tartani tudjuk az adósságszabályt, a ráta – bár lassú ütemben – megindul lefelé.

Mindig magasabbra

Az EB szerint idén – 2007 óta első ízben – az EU valamennyi tagállamának gazdasága visszaáll a növekedési pályára. A szórás nagy lesz, a skála a 0,2 százalékkal totyogó horvátoktól a 3,5 százalékkal repesztő írekig terjed. A növekedés az unióban 1,7 százalékra, az euróövezetben 1,3 százalékra emelkedhet 2015-ben. A kereslet erősödésének, a laza monetáris politikának és a kiegyensúlyozott nemzeti költségvetéseknek köszönhetően a növekedés 2016-ban elérheti a 2,1, illetve az 1,9 százalékot – a brüsszeli forgatókönyv szerint. A Nemzetközi Valutaalap nem ennyire optimista: nemrég lefelé módosította az euróövezeti prognózisát: az idén 1,2, jövőre 1,4 százalékos növekedésre érdemesítve a 19 tagú övezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.