Lemondtak az elszámolásról

A végtörlesztők többsége nem igényelte bankjánál az elszámolást – derült ki a nagybankok lapunk kérdéseire küldött válaszaiból. A legnagyobb hazai pénzintézetnél, az OTP-nél például csupán az érintett ügyfelek néhány százaléka jelentkezett a március végi határidőig.

A még nem végleges – március 22-i – adatok alapján a CIB-nél a jogosultak 24 százaléka, közel 3900-an nyújtottak be kérelmet, míg az UniCredithez 1900 igény érkezett.

Jobban jártak az árfolyamkedvezménnyel
Jobban jártak az árfolyamkedvezménnyel
Szabó Bernadett / Reuters

A többieknél nagyobb érdeklődésről számoltak be a Raiffeisennél és a Budapest Banknál. Az előbbi pénzintézetnél az érintettek kicsivel több mint fele kérte az elszámolást, az utóbbinál pedig a kedvezményesen végtörlesztett ügyfelek mintegy kétharmada, csaknem ötezren. A Budapest Bank számításai szerint azonban a végtörlesztő ügyfelek csupán mintegy három százalékának járhat vissza pénz, és nekik is csak nagyon alacsony összeg.

Mint ismert: az elszámolás nem automatikus azoknál az egykori devizahiteleseknél, akik 2011 végén, 2012 elején éltek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, és a ténylegesnél alacsonyabb forintárfolyam mellett fizették vissza adósságukat (sok esetben egy új forintkölcsönből). Ez a közel 170 ezer volt devizahiteles most március végéig jelentkezhetett bankjánál, ám egyrészt be kellett fizetniük tízezer forintot a költségekre, másrészt esetükben a kamatok egyoldalú emelésével és az árfolyamréssel tisztességtelenül beszedett összegeket szembe kell állítani azzal a kedvezménnyel, amelyet a végtörlesztéskor kaptak.

Emiatt az egykori devizahitelesek többségének nem is érte volna meg bejelentkezni az elszámolásra. A végtörlesztés során az adósok átlagosan 27 százalékos kedvezményt kaptak az árfolyamból, ezen belül az euróhitelt törlesztők a piacinál 18 százalékkal, míg a jenhitelesek 33 százalékkal alacsonyabb árfolyamon fizethették vissza devizahitelük. Ezzel szemben az elszámolás 5–40 százalék közötti, átlagosan 20–25 százalékos visszatérítést jelent, vagyis most elsősorban azoknak érte meg bankjuknál befizetni az említett tízezer forintot, akiknek korábban euróalapú kölcsönük volt. Az igényüket jelző végtörlesztőkkel november végéig kell számolniuk a bankoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.