Lemondott a jegybank alelnöke

Lemondott minden, a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) betöltött pozíciójáról Balog Ádám. Az MNB monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke az MKB Bank elnök-vezérigazgatójaként dolgozik tovább.

Matolcsy György jegybankelnök egyetértésével Balog Ádám hétfőn elküldte a lemondását tartalmazó nyilatkozat Áder János köztársaság elnöknek, így – a jegybanktörvény értelmében – vezetői tisztséget tölthet be az MKB-ban. Balog július 22-vel távozik az MNB-ből.

Balogot Matolcsy vitte magával 2013 márciusában, amikor a nemzetgazdasági miniszteri posztot a jegybankelnöki székre cserélte. Irányítása alatt született meg egyebek mellett a kis- és középvállalkozások forráshoz jutását segítő növekedési hitelprogram, és ehhez az időszakhoz köthető az önfinanszírozási koncepció és a monetáris politikai eszköztár ehhez kapcsolódó megújítása is.

Az általa vezetett alelnökség vizsgálta felül a hitelintézetek hosszú távú devizalikviditását szabályozó mutatóit, dolgozta ki és vezette be az úgynevezett adósságfék-szabályokat, valamint alkotta meg az elszámolási törvényhez kapcsolódó MNB-rendeleteket – írja közleményében a jegybank.

Bár az említett eredményeket az MNB közleménye – ha nem is direkt, de – Balog érdemeiként tünteti fel, azok mögött valójában jórészt Nagy Márton, a jegybank egyik ügyvezető igazgatója áll. Balog várható távozásáról már hetekkel ezelőtt beszámoló sajtóinformációk az alelnök utódaként is Nagy Mártont nevezték meg, a hétfői jegybanki közleményben azonban nincs szó arról, ki váltja Balogot Matolcsy jobbján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.