Leminősítheti a briteket a Fitch

A Moody's után a Fitch is megvonhatja Nagy-Britanniától jelenlegi tripla A-s hitelbesorolását. Az esetleges leminősítést a korábban vártnál magasabb államadóssággal magyarázza a hitelminősítő.

Negatív felülvizsgálat alá vette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" szintű államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings. A hitelminősítő azzal indokolta a lépést, hogy a brit államadósság-ráta a legutóbbi hivatalos előrejelzések szerint később és magasabb szinten tetőzik a cég által korábban vártnál. A nemzetközi hitelminősítő közölte: a negatív felülvizsgálat annak a megnövekedett valószínűségét jelzi, hogy a cég rövid időn belül leminősíti Nagy-Britanniát.

Ezt a múlt hónapban egy másik hitelminősítő, a Moody's Investors Service már megtette. A társaság megvonta Nagy-Britanniától a lehetséges legmagasabb, e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt államadós-besorolást. A Moody's február 22-én jelentette be Londonban, hogy az addigi "Aaa"-ról egy fokozattal "Aa1"-re rontja Nagy-Britannia hazai és külső szuverén kötvénykötelezettségeinek osztályzatát.

Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az "Aaa/AAA" szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.