Leminősítették Írországot

Rövid időn belül másodszor is leminősítette az euróövezeti alapító tag Írországot a Standard & Poor's. A hitelminősítő azzal az indokolta döntését, hogy a bankrendszer támogatásának költségvetési terhe valószínűleg jóval nagyobb lesz a korábban vártnál.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének hétfői londoni bejelentése szerint az ír hosszú futamú szuverén adósosztályzat az eddigi "AA plusz"-ról "AA"-ra módosul, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.

Az S&P március végén vonta meg Írországtól a lehető legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolást. A cég ezt akkor azzal indokolta, hogy szerinte évekig tart az ír közfinanszírozás rendbetétele, és az idén konszolidációs lépésekkel együtt is 10 százalék körül lesz a GDP-arányos ír államháztartási hiány.

Az újabb leminősítéshez fűzött elemzés felidézi, hogy az ír kormány egy új vagyonkezelő ügynökségbe akar átterelni 90 milliárd euróig terjedő értékben ingatlanhoz kapcsolódó teljesítő és problémás kinnlevőségeket az ír bankoktól. Az S&P értelmezése szerint ezeket a kinnlevőségeket az új ügynökség a névértékhez képest jelentős diszkonttal, 55-75 milliárd euróért vállalná át, a tranzakciót pedig kormánykötvény-kibocsátással finanszíroznák.

A hitelminősítő szerint bizonytalan a kezdeményezés pénzügyi célkitűzésének teljesíthetősége, mivel az átvett eszközök minősége romolhat a megvásárlás után, és emiatt a belőlük származó készpénzbevétel a finanszírozási költség alá csökkenhet.

A Standard & Poor's az eddigi 15-20 milliárd euróról 20-25 milliárd euróra módosította a banki feltőkésítés általa becsült közvetlen államháztartási költségét, mindemellett azzal számol, hogy az ír hazai össztermék (GDP) nominális és reálértéken egyaránt egészen 2013-ig a tavalyi szint alatt marad.

Mindezek alapján a hitelminősítő azt jósolja, hogy a nettó ír államadósság-ráta középtávon a GDP-érték 100 százaléka fölé emelkedik, ami magasabb lenne a többi, "AA" szintre besorolt euróövezeti szuverén adósénál.

A múlt hónap első hetében egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is megvonta Írországtól az elit "AAA" adóskockázati besorolást, a súlyos recesszióra és az adósságráták meredek emelkedésére hivatkozva.

Írország a második euróövezeti alapító tagállam, amely elvesztette a lehető legjobb minősítést: az S&P nemrég Spanyolország "AAA" adósosztályzatát is rontotta.

A Moody's Investors Service április közepén a nála még "Aaa" szintű ír osztályzatot szintén leminősítési felülvizsgálat alá vette, azzal az indokkal, hogy az ír gazdaság állapota már nincs azonos szinten az e lehetséges legjobb adósosztályzattal ellátott többi országéval.

Május végén stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - szuverén adóskockázati besorolásának kilátását is a Standard & Poor's, arra a várakozására hivatkozva, hogy a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát. Ráadásul a brit költségvetés deficitje is példátlan méreteket ölt.

A 2009-2010-es pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetési tervezet erre az évre 175 milliárd fontos (56 ezer milliárd forintos) hiánnyal, azaz nettó állami hitelfelvételi igénnyel számol, ami azt jelenti, hogy a brit államháztartási deficit az idén eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát. Ez a modern kori brit gazdaságtörténet messze legmagasabb deficitje lenne.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.