Leminősítették Franciaországot

Az euró 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben arra a piacmozgató hírre, hogy a Standard & Poor’s meglepetésszerűen egy fokozattal lerontotta Franciaország hitelbesorolását.

A Reuters gyorshíre szerint a Standard & Poor’s amerikai hitelminősítő egy fokozattal az AA+ kategóriából az AA kategóriába rontotta le Franciaország hitelminősítését, ezzel a gallok immár két fokkal vannak a legkiválóbb AAA besorolás mögött. Franciaország tavaly januárban esett ki a tripla A-sok elitklubjából. A besorolás mellé fűzött kilátás stabil, azaz további leminősítéssel egyelőre nem kell számolnia a párizsi kormánynak.

A franciák a másik két nagy hitelminősitőnél is kiestek a pixisből: a Fitch Ratings júliusban vonta meg a legjobb besorolást tőlük, egy fokozattal rontva adósságbesorolásukat, míg a Moody’s ezt már tavaly novemberben megtette.

A Standard & Poor’s a vártnál rosszabb növekedési kilátásokkal és a Francois Hollande elnök által meghirdetett reformok gyenge eredményeivel indokolta a leminősítést. Hollande még nem tudta tartós és meggyőző növekedési pályára állítani Franciaországot, a foglalkoztatási és bérreform nem hozta meg a várt előrelépést Európa második legnagyobb gazdasága számára.

A középtávú kilátásokat a fiskális és strukturális reformok – közte az adóreform - jelen formájukban nem segítik – állapítja meg az S&P. A túladóztatás és a költségvetési kiadások magas szintje rontja Franciaország versenyképességét – teszik hozzá.

A francia GDP az idén 0,2 százalékkal növekedhet, amit egy 0,9 százalékos előrelépés követhet 2014-ben, majd egy 1,7 százalékos 2015-ben – ezt jósolja friss előrejelzésében az Európai Bizottság, s prognózisa egybeesik a francia kormányéval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.