Leminősítették az OTP-t és az FHB-t

Negatív minősítési lépéseket jelentett be csütörtökön az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és az FHB esetében a Moody's Investors Service. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint a lépéseket e bankok gyengülő működési környezete indokolja.

A Moody's csütörtök este Londonban közölte, hogy az FHB hosszú futamú betéti besorolását "Ba3"-ról két fokozattal - a köztes "B1" kihagyásával - "B2"-re, az OTP Bank alárendelt adóskötelezettségeinek osztályzatát egy fokozattal "Ba2"-ről "Ba3"-ra, junior alárendelt adóskötelezettségeinek besorolásait ugyancsak egy fokozattal "Ba3(hyb)"-ről "B1(hyb)"-re rontotta.

Ezek a lépések az érintett bankok önálló - vagyis a külső segítség kilátásával nem számoló, a saját belső pénzügyi erő figyelembevételével kialakított - adósminőségi besorolásainak rontásával vannak összefüggésben. Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank e megítélési besorolása "ba1"-ről "ba2"-re, az FHB-é "b1"-ről "b3"-ra csökkent.

A Moody's indoklása szerint e lépések fő tényezője az "egyre gyengébb" magyarországi gazdasági és működési környezet, valamint azok a kihívások, amelyeket e gyenge környezet támaszt a három bankcsoport hálózataival, eszközminőségével és jövedelmezőségével szemben.

A cég közölte, hogy a csütörtök este bejelentett minősítési döntésekkel e három bank esetében lezárult a december 12-én kezdett leminősítési felülvizsgálat, amely összesen hét bankra terjedt ki. A további négy bank esetében - K&H, Budapest Bank, Erste Bank Hungary és MKB - esetében a felülvizsgálat folytatódik.

A Moody's csütörtöki elemzésében felidézte, hogy a hét magyar bank besorolásaira elindított felülvizsgálat indokai között volt a továbbra is gyenge magyarországi makrogazdasági környezet és a változatlanul fennálló euróövezeti járványkockázat, a magyar kormány által jóváhagyott legutóbbi adóintézkedések, amelyek - a további gazdaságpolitikai lépések kockázatával együtt - növelhetik a bankok hitelképességére nehezedő nyomást, a bankok egyre gyengébb kapacitása a fenntartható jövedelemtermelésre, valamint a bankok eszközminőségét terhelő nyomás.

A Moody's a magyar bankok leminősítési felülvizsgálatának decemberi bejelentéséhez fűzött elemzésében is kitért a 2010 óta bevezetett magyar kormányzati intézkedésekre, "unortodoxnak" nevezve azokat. A cég akkori helyzetértékelése szerint ezek az intézkedések - a gyenge gazdasági teljesítménnyel és a gyorsan növekvő hitelveszteségi leírásokkal együtt - az utóbbi időben komoly veszteségeket okoztak a magyar bankoknak, rontva hitelezési képességüket.

A hitelminősítő decemberi elemzése szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a bankokra kirótt különadó fenntartása miatt valószínűleg 2013-ban is veszteséges marad a magyar bankrendszer, és ez még tovább rontja a bankok hitelezési képességét.

A leminősítési felülvizsgálatok - amelyek közül hármat a csütörtöki osztályzatrontásokkal a Moody's lezárt - az összes olyan magyar bankot érintették, amelyekre a cég besorolásokat tart érvényben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.