Leminősítette Japánt a Fitch

Leminősítette Japánt a Fitch Ratings, a szigetország rendkívül magas és folyamatosan növekvő államadóssága miatt. A japán tartozás-állomány már most az éves össztermék több mint duplája, és év végéig tovább nő.

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű japán államadósság besorolásait az eddigi "AA", illetve "AA mínusz" szintről egyaránt "A plusz"-ra rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A devizaadósság esetében ez egyszerre kétfokozatú leminősítésnek felel meg.

A Fitch Ratingsnek Japán sem tetszik
A view of Tokyo Skytree, the world's tallest broadcasting tower at 634 metres (2080 feet), in Tokyo in this photo taken by Kyodo on May 21, 2012. The tower opened to the public on Tuesday, with hundreds of people entering the tower and its large shopping mall. Picture taken May 21, 2012. Mandatory Credit REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: BUSINESS CONSTRUCTION SOCIETY MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT. JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. YES

A cég a kereskedelmi adósokra külön megállapított japán besorolási országplafont is lejjebb süllyesztette egy fokozattal, az eddigi lehetséges legjobb "AAA"-ról "AA plusz"-ra. Ez azt jelenti, hogy a Japánban honos vállalatok ezentúl nem kaphatják meg az elit "AAA" adósosztályzatot, a Fitch legfeljebb "AA plusz"-ra értékelheti ezeket a cégeket.

A Fitch Ratings indoklása szerint az osztályzatrontás és a negatív kilátás a japán szuverén adósprofilra a magas és továbbra is növekvő közadósság-ráta miatt nehezedő, növekvő kockázatokat tükrözi. A hitelminősítő szerint a japán költségvetési konszolidációs terv "ráérős üteműnek" tűnik a költségvetési kihívásokkal küszködő más, magas jövedelemszintű országokéhoz képest, és végrehajtása is politikai kockázatoknak van kitéve.

Japán bruttó államadósság-rátája 2012 végére várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 239 százalékát, ami messze a legmagasabb a Fitch által besorolással ellátott összes szuverén adós között - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében. A cég kimutatása szerint ez azt is jelenti, hogy a globális pénzügyi válság kezdetén mért szinthez képest a GDP-arányos japán államadósság-ráta az idei év végéig 61 százalékponttal emelkedik. Az OECD-térség egészében a közadósság-ráták emelkedési mediánmértéke ugyanezen időtávon belül 39 százalékpont, az "A" besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósoké pedig mindössze 8 százalékpont lesz a Fitch Ratings keddi előrejelzése szerint.

A hitelminősítő mindazonáltal hangsúlyozza azt is, hogy Japán mint szuverén adós finanszírozási rugalmassága "kivételes", és az ország alacsony nominális hozamok mellett tudja magát finanszírozni. Ennek a finanszírozási erősségnek az alapja a hatalmas japán magánszektorbeli megtakarítás-tömeg, amelynek befektetésére az erőteljes "hazai irányultság" a jellemző. Mindemellett a japán jen globális tartalékvaluta, és befektetési menedékvaluta-tulajdonságokat is mutat - áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A cég kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a japán gazdaságban 2001 óta visszatérő jelenség a defláció, és a növekedés elmarad a hasonlóan magas jövedelemszintű többi országétól; a japán nominális GDP-érték tavaly például 0,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint 1991-ben. A Fitch Ratings szerint a japán gazdaság alacsony nominális növekedési üteme miatt hosszú távon meginoghat a költségvetés fizetőképessége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.