Leminősítette Görögországot a Moody's is

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a hivatalos hitelezők nyújtotta további pénzügyi támogatás nélkül Görögország előbb-utóbb törlesztési csődbe kerül a magánszektorbeli hitelezőkkel szemben fennálló adósságaival.

A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy a görög államkötvény-kötelezettségek besorolását az eddigi "Caa2"-ről egy fokozattal "Caa3"-ra rontotta, és az új osztályzatot is további leminősítési felülvizsgálat alá vette.
A Moody's indoklása szerint még több nemzedéknyi időtávon belül is valószínűtlen, hogy akár gazdasági növekedéssel, akár költségvetési megszorításokkal kezelhető szintre csökkenthető a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta a jelenlegi 177 százalékról.

Ahhoz, hogy ez az adósságráta a jelenleginél kezelhetőbb szintre süllyedjen, a görög kormánynak hosszú éveken át jelentős elsődleges többleteket kellene elérnie az államháztartási mérlegben, egyre inkább egyértelművé válik azonban, hogy ez politikailag és társadalmilag megvalósíthatatlan - vélekednek a Moody's londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint a görög bankrendszert, amely egyébként sem volt jó állapotban, az elmúlt hetek fejleményei még tovább károsították, és ennek kedvezőtlen következményei lesznek a görög gazdaságban érvényesülő pénzügyi közvetítői funkcióra.

Ráadásul a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatairól tervezett népszavazás meghirdetése után a görög háztartások egyre gyorsabb ütemben menekítették ki pénzüket a bankbetétekből. A Moody's becslése szerint november vége óta 44 milliárd eurót vontak ki a görög bankokból a magánszektorbeli betéttulajdonosok, és a görög bankrendszer betétállománya 120 milliárd euróra csökkent. Csak az elmúlt két hétben több mint 8 milliárd eurónyi betétállomány áramlott ki a görög bankrendszerből - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody's szerint viszont az azóta bevezetett tőkekorlátozások - amelyek felső határt szabnak a betétekről kivehető pénzmennyiségre is - a gazdasági növekedés kilátásait rontják, mivel hosszú távra kiható következményekkel járnak a hazai keresletre. Ha pedig a népszavazáson a többség elutasítja a hivatalos hitelezők javaslatait, az megnövelné annak a kockázatát, hogy Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, ami jelentős veszteségeket róna a magánszektorbeli hitelezőkre - hangsúlyozzák a Moody's elemzői.

Hasonló indokokkal a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's is leminősítette Görögországot az elmúlt napokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.