Leminősítésre jelölte Írországot a Moody's

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Írország egyébként továbbra is magasan elsőrendű, "Aa2" szintű kormánykötvény-besorolását kedden a Moody's Investors Service, a minap bejelentett banki újratőkésítési költségekre hivatkozva.

Az ír pénzügyminiszter a múlt héten közölte, hogy az ír bankrendszer rendbetételének költségei az idén várhatóan az euróövezet egész történetében példátlan szintre, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát.

A nemzetközi hitelminősítő a leminősítési felülvizsgálat keddi bejelentéséhez fűzött londoni elemzésében azt írta, hogy ebben a környezetben "bizonytalanabbá vált az ír kormány pénzügyi erejének fenntarthatósága". Emellett - a legutóbbi adatok ismeretében - "borúsak" a belső kereslet feléledésének kilátásai is, és a növekvő hitelköltségek kedvezőtlenül befolyásolhatják az adósságdinamikát - áll a Moody's indoklásában.

A Financial Times minapi elemzésében azt írta, hogy Írország "napról napra egyre inkább hasonlít Görögországra", legalábbis a piaci árazások alapján.

A londoni gazdasági napilap kiemelte, hogy a tízéves ír kormánykötvény hozama 6,70 százalék feletti rekordszinteken is járt az elmúlt időszakban, és rekordra emelkedett a londoni kereskedésben az ír államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása is.

A Moody's a minap egy másik euróövezeti tagállammal, Spanyolországgal kapcsolatban is negatív hitelminősítői lépést jelentett be, megvonva a lehető legjobb, "Aaa" államadósi besorolást Spanyolországtól. A cég indoklása szerint a spanyol gazdaság növekedési kilátásai gyengék, és ez megnehezíti a költségvetési konszolidációt.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már csaknem másfél éve megvonta Spanyolországtól az elit "AAA" besorolást, a spanyol gazdaság szerkezeti gyengeségeire hivatkozva. Az S&P idén áprilisban tovább rontotta a spanyol osztályzatot, amely ennél a cégnél most "AA", további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Messze a legrosszabb adósosztályzatú euróövezeti tagállam azonban Görögország, amelytől az S&P áprilisban a befektetői minősítést is megvonta, "BB plusz"-ra süllyesztve a görög besorolást. Görögország az euróövezet első olyan tagállama, amelynek besorolását valamely hitelminősítő a befektetési ajánlású kategória alá rontotta.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ, a Capital Economics szerint a Moody's minapi spanyol adósosztályzat-rontása és az ír bankrendszer feltőkésítési költségeivel kapcsolatos hírek jelzik, hogy az euróövezeti költségvetési válságnak "még messze nincs vége".

A Capital Economics londoni közgazdászai szerint valószínűtlen, hogy az ír adósságtörlesztés esetleges kényszerű átalakításához fűződő piaci aggodalmak a közeljövőben enyhülnének.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.