Leminősítési hullám - ezúttal a Moody'stól

Fagyos nap elé néznek a világ tőzsdéi, miután hétfőn a Moody’s hat európai uniós ország adósságbesorolását rontotta. Az ázsiai piacokon 0,5–1,0 százalékos közötti veszteségeket mértek, a dollár erősödött az euróhoz képest.

A Moody’s Investors Service hétfői értékelése szerint Nagy-Britannia és Franciaország hamarosan elveszítheti elsőrangú, ’AAA’-s besorolását, míg a megszorítási és kiigazítási programok sikerességébe vetett hit megingása, továbbá a gazdasági növekedés megtorpanása Olaszország, Portugália és Spanyolország hitelbesorolásán hagyott nyomot. A britek és a franciák esetében a Moody’s leminősítést valószínűsítő negatív kilátást fűzött az adósságbesoroláshoz.

A spanyolokat az A3 kategóriába száműzték az A1-ből, míg az olaszok megúszták egy fokozatú leminősítéssel, esetükben a besorolás A3-ra romlott az A2-ről. Portugáliát is egy fokozatnyi romlással figyelmeztették, hogy nem mennek jól a dolgaik, náluk Ba3-ra változtattak a Ba2-ről, természetesen negatív kilátást fűztek az új minősítés mellé is.

Szlovénia, Szlovákia és Málta sem úszta meg, nálunk egy fokozatot rontott a Moody’s. Az elemzők szerint a Moody’s lépése ismét ráirányította a figyelmet arra, hogy amit az euróövezetben válságkezelés gyanánt végeznek, az nem több, mint a felszín kapargatása. Főként a görög helyzet körüli aggodalmak miatt szenvednek a többiek is – mondta a Bloombergnek Lee Wai Tuck, a Forecast PTE szingapúri devizastratégája, ez okozta a dollár erősödését az euróhoz képest. A folyamat immár harmadik napja tart, most 0,4 százalékkal gyengült az euró, amelynek egységéért most 1,3135 dollárt kell adni a nemzetközi devizapiacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.