Leminősítés fenyegeti a francia bankokat

Már a héten leminősítheti a Moody’s a legnagyobb tőkeerejű francia bankokat: a BNP Paribas-t, a Societe Generale-t, és a Credit Agricole-t. Az előbbi kettő jelenleg a harmadik, utóbbi a második legjobb befektetési kategóriába tartozik.

A leminősítés közvetlen kiváltója a görög adósságválság, ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a támogatások elnyerése fejében az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak tett vállalásaikat képtelenek teljesíteni a hellének. A francia nagybankok trezorai pedig dugig vannak elértéktelenedő görög államkötvényekkel.

Ráadásul a Credit Agricole az Emporiki Bank, a Societe Generale pedig a General Bank révén közvetlenül is jelen van Görögországban, ami hitelminősítői szemmel fokozott kockázatot jelent. A tőzsdéken ezt árazzák is: a Societe Generale árfolyama június közepe óta 55, a Credit Agricole-é 45, a BNP Paripas-é 42 százalékot zuhant, miközben az európai bankok átlagos vesztesége 30 százalékos volt.

z egyre kilátástalanabbnak tűnő görög helyzet egyébként az euró árfolyamára is nyomást gyakorolt a hétvégén, a közös pénz kurzusa féléves mélypontjára gyengült a dollárhoz képest, miközben a menedékként szolgáló a tíz éves amerikai államkötvénynek és német megfelelőjének hozama a nagy kereslet miatt tovább csökkent. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.