Leminősítés! A Fitch szerint is bóvli vagyunk!

Lerontotta hazánk minősítését a Fitch. A Moody's és a Standard & Poor's után a harmadik hitelminősítőnél is bukott Magyarország.

Simor András érkezik, az Orbán-kormány tagjai téblábolnak a miniszterelnöki iroda bejáratánál
Budapest, 2012. január 6. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b). MTI Fotó: Kovács Tamás

A Fitch Ratings hitelminősítő BB+ kategóriájúra módosította a magyar államadósság besorolását, ez pedig azt jelenti, hogy a harmadik hitelminősítőnél is a bóvli kategóriába tartozik Magyarország. A hírre gyengülni kezdett a forint, már 317,30-nál jár, holott ez idáig egész nap erősödésben volt a magyar fizetőeszköz. 

A Fitch pénteken közölte, hogy a hosszú futamidejű magyar állami devizaadósság besorolását egy fokozattal, az eddigi "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra módosítja. A hosszú lejáratú szuverén forintadósság osztályzatát a cég ugyancsak egy fokozattal, "BBB"-ről "BBB mínusz"-ra rontotta; ez az osztályzat továbbra is a befektetési ajánlású sávban van. A hosszú futamú besorolások kilátása további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

Matteo Napolitano, a hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős londoni igazgatója szerint a pénteki leminősítés a magyar költségvetési és külső finanszírozási környezet, valamint a növekedési kilátások romlását tükrözi. Napolitano szerint ezt részben "a további nem szokványos gazdaságpolitikai lépések" okozták, amelyek aláássák a befektetői bizalmat, és "bonyolulttá teszik" egy új IMF/EU-megállapodás elérését.

Ez a tény egész más fénybe helyezi azt a kérdést, miért tartott ma reggel válságtanácskozást Orbán Viktor Simor András jegybankelnökkel, Matolcsy Györggyel, Fellegi Tamással és Varga Mihállyal. Azzal együtt is, hogy a miniszterelnök délelőtti szavai után a piacok megnyugodni látszottak.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A magyar államadósság CDS-árazása tegnap 738 ponton állt, ma reggel 690-re esett, mindkettő kirívóan magas értéknek számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.