Lemerült az adatkeret, mert a telefon mobilnettel gyorsított

A wifiasszisztens miatt beperelte az Apple-t amerikai és brit iPhone-felhasználók egy csoportja, mert elszállt az adatkeretük, s emiatt jelentősen megnőtt a telefonszámlájuk.

Néhány szoftververzió esetén ugyanis az iPhone automatikusan és észrevétlenül váltott át mobilnetre wifiről, ha nagy adatforgalmat igényelt az adott feladat, vagy éppen túl lassú volt a wifi sebessége – gyakorlatilag az történt, hogy a készülék némi mobilnettel támogatta meg a wifis adatforgalmat, ám erről nem értesítette a felhasználót.

Aki így abban a hiszemben, hogy korlátlan wifikapcsolattal netezik, bőszen klikkelgetett, s nem tudott róla, hogy nagymértékben használja az adatkeretét. Sokan ki is merítették azt, majd ezt követően drágább tarifával neteztek, s végül néhány esetben horribilis számlát kaptak kézhez.

A fogyasztói joggal foglalkozó Hagens Berman cég szerint a problémáról az Apple is tudhatott, de nem tájékoztatta a felhasználóit. Az érintett készülékek a jogvédők szerint iPhone 5 és iPhone 5S okostelefonok voltak, de lapunk úgy tudja, hogy az újabb készülékek és operációs rendszerek esetében is előfordultak emiatt félreértések.

Lapunk a magyar mobilszolgáltatóktól úgy értesült, hogy idehaza komoly ­ügyfél–szolgáltató konfliktus emiatt nem alakult ki. Részben, mert a magyar szolgáltatók az adatkeret túllépése után nem magasabb áron számláznak, hanem lassítják a mobilnetelérést.

 

Ericsson és Apple: lezárták a szabadalomháborút

Globális szabadalmi licencszerződéssel és technológiai együttműködési megállapodással zárta le az Apple és az Ericsson a két vállalat között folyó összes szabadalmi vitát. Mindez annak kapcsán robbant ki, hogy az Ericsson szerint az Apple, amikor mobiltelefont kezdett gyártani, jogosulatlanul használta a svéd óriás által levédetett szabadalmakat.

A pontos feltételek nem nyilvánosak, mindössze annyit tudni, hogy hét éven keresztül az Apple egy összegben szabadalmi díjat, majd folyamatosan jogdíjat fizet az Ericssonnak. Az egyezség a két vállalat saját szabadalmaira vonatkozó globális keresztlicencet is tartalmaz, beleértve a GSM, az UMTS és az LTE hálózati szabványokat, illetve a két cég technológiai együttműködésre is lép az új generációs 5G-s hálózatok fejlesztése terén. Az Ericsson szellemi tulajdonnal kapcsolatos bevételei 2015-ben, a mostani megállapodást is beleértve, 13-14 milliárd svéd koronára rúgnak majd. (V. G. G.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.