Lemaradóban a szállodaipar

Ugyan emelkedett az első kilenc hónap során a honi szállodák kihasználtsága, de e tekintetben három közép-kelet európai állam is előttünk jár.

A magyarországi szállodák teljesítménye javult ugyan szeptemberben, az év első kilenc hónapjának adatai alapján azonban öt közép-kelet-európai ország közül csak a szlovákiai hotelek teljesítményét múlták felül a hazai szállodák - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerdán az MTI-vel.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján készült elemzés szerint a magyarországi szállodák a január-szeptemberi időszakban szobafoglaltságban 64,5 százalékkal a negyedik helyen, nettó átlag szobaárban 59,6 euróval az ötödik helyen, az egy kiadható szobára jutó nettó árbevétel alapján (revpar) 38,4 euróval - Szlovákiát megelőzve - a negyedik helyen álltak a vizsgált öt ország között.

Az öt közép-kelet-európai ország - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - közül Ausztria szállodái érték el a legjobb teljesítményt az első három negyedévben.

Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 24., nettó átlag szobaárban a 29., nettó revparban a 28. helyen végeztek.

Az országos szállodai teljesítmények alakulásában meghatározó szerepe van a budapesti hoteleknek. Ezt mutatja, hogy míg 2012 január–szeptemberben a fővárosi szállodákban a vendégéjszakák száma 12,1 százalékkal nőtt, addig a fővároson kívüli szállodákban a növekedés 4,9 százalékos volt. A külföldi vendégéjszakák száma Budapesten 13,1 százalékos, vidéken 6,5 százalékos növekedést mutatott az első kilenc hónapban.

A Budapest iránt megnyilvánuló keresletnövekedés a szállodaszövetség szerint alapvetően a Malév csődje miatt a fapados légitársaságok térnyerésének köszönhető. Ez átrendezi a fővárosi turisztikai piacot: nő a kisebb költőképességű városlátogató turisták aránya, miközben csökken az üzleti céllal érkezőké. Ez a tendencia kedvez a középkategóriás szállodáknak, miközben negatívan érinti az ötcsillagos hotelek piacát.

A szállodák iránti belföldi kereslet erősödését mutatja, hogy a hazai vendégéjszakák száma az év első kilenc hónapjában országosan 3,6 százalékkal nőtt, szeptemberben pedig 4,3 százalékkal emelkedett. A növekedésben nagy szerepe van a SZÉP-kártya-felhasználás erősödésének. Főleg a nyári hónapokban mutatott ugrásszerű növekedést az év elején bevezetett kártyák használata.

2012 január–szeptember között a szállodákban jelentkező üdülésicsekk-forgalom 2,4 milliárd forint, a SZÉP-kártya-forgalom 5,65 milliárd forint volt. Ezek együttesen a szállodák összes belföldi szállásdíj-bevételének 23,6 százalékát tették ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.