Lelassulhat az euróövezet gazdasága

Londoni elemzők szerint az euróövezet helyzete tovább romlik, mielőtt javulni kezdene.

Jelentősen rontották az euróövezeti gazdaság növekedésére és az euró dollárárfolyamára adott távlati előrejelzéseiket pénteki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint az euróövezeti kockázati helyzet várhatóan még tovább romlik, mielőtt javulni kezdene.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlege (BofA Merrill Lynch Global Research) befektetőknek összeállított új prognózisában közölte, hogy központi forgatókönyvében az euróövezeti piaci bizalom, valamint a hitelpiaci helyzet további "jelentős" romlása szerepel. A ház ennek alapján a valutauniós gazdaság idei átlagos növekedésére adott előrejelzését az eddigi 1,7 százalékról 1,6 százalékra módosította, jövőre viszont az általa eddig várt ütem felénél is kevesebbre számít: 2012-es GDP-növekedési becslését 1,7 százalékról 0,8 százalékra süllyesztette.

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - szintén pénteken ismertetett új, negyedéves prognózisában az euró további jelentős árfolyamveszteségeit valószínűsíti. A ház várakozása szerint az euró egy hónapon belül 1,33 dollárig, három hónapon belül 1,25 dollárig süllyed a jelenlegi, 1,35 dollár körüli árfolyamról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.