Lelassul az állami mobilszolgáltató elindítása

Még nem jogerős az a döntés, amely szerint az állami konzorcium nyerte a közelmúltban kihirdetett mobiltendert. Az új cég 45 napig még biztosan nem építkezhet.

Csupán áprilisban kezdheti meg a hálózatépítést az állami mobilszolgáltató, miután megtámadták a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) azon döntését, amely értelmében a Magyar Posta Zrt.–Magyar Villamos Művek Zrt.–MFB Invest Zrt. alkotta konzorcium veheti meg a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertzes egybefüggő blokkját – írta a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy a már piacon lévő szolgáltatók közül egy biztosan fellebbezett a döntés ellen, ám mivel már korábban is többen kifogásolták az NMHH bizonyos határozatait, megeshet, hogy a három cégből több is élt a jogorvoslat lehetőségével. A hatóság január utolsó napján hirdette ki az aukció eredményét, ezt követően a cégeknek 15 napjuk maradt a döntés megtámadására. A határidő utolsó napján meg is érkezett a fellebbezés, amely így eltolta a határozat jogerőre emelkedését.

Az NMHH tavaly augusztusban írt ki árverést a 900 megahertzes sáv még szabad, 10,8 megahertznyi frekvenciamennyiségének használati jogára. Ebből 5,8 megahertzre a már piacon lévő szolgáltatók pályáztak, a maradék 5 megahertzes egybefüggő, önálló szolgáltatás indítására is alkalmas blokkot azonban egy negyedik szolgáltatónak szánta a hatóság. Ősszel az NMHH kétszer is úgy módosított a kiíráson, hogy szakértők szerint az egy állami szolgáltató megjelenésének kedvezett. Az aukcióra mégis hárman jelentkeztek, de a hatóság nem fogadta be a vietnami Viettel és a Digi anyavállalata, a román RCS & RDS pályázatát, előbbit formai hibák, utóbbit a leánycégek tartozásai miatt. Így az árverést az egyetlen versenyben maradt pályázó, az állami konzorcium nyerte.

A mostani fellebbezés azt jelenti, hogy az NMHH elindítja a másodfokú eljárást, amelynek legkésőbb 45 nap múlva lesz eredménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.