Leküzdöttük a rezsidémont

Ismét Budapesten a legolcsóbb az áram az uniós fővárosok között, gázban pedig már csak Bukarestet kell beérnünk – derül ki a közműhivatal nemzetközi összesítéséből. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett, a Belgráddal kibővített uniós nagyvárosok közötti szeptemberi összehasonlító elemzés szerint ugyanis ismét Budapesten a legolcsóbb az áram az uniós fővárosok sorában.

A magyar főváros hónapok óta Bukaresttel váltogatja az első helyet, melyet javarészt a helyi pénz és az euró árfolyama dönt el, hisz az összehasonlítás euróalapú. A most mért áramárelőnyünk közel öt százalékra rúg. A felmérés egyetlen unión kívüli tagjának számító Belgrád lakói továbbra is feleannyiért kapják az áramot.

A vásárlóerőhöz képest mért áramdíjhelyezésünk – amit a kormánypárti politikusok gyakorta mosnak össze az egész más tartalmú tényleges ár szerinti sorrenddel – is javult: a mért 23 főváros közül nálunk a kilencedik legnehezebb az áramszámla kifizetése. A gázár tekintetében (Belgrádot is beleértve) Budapest a második legolcsóbb főváros a mért 22-ből. (A listáról hiányzik Szófia, Helsinki, Tallinn, Riga, Vilnius, Valletta és Nicosia is.)

Nálunk csak Bukarest olcsóbb, de a különbség csökken. (Románia épp most döntött a gázárak befagyasztásáról.) A vásárlóerő szerinti gázárlistán Budapest változatlanul az ötödik legkedvezőbb pozíciót foglalja el. Tavaly óta e tekintetben öt pozíciót javítottunk. A havi áram- és gázszámla átlagkereseten belüli aránya Budapesten folyamatosan csökken, most 5,5 százalék, ami az e tekintetben vizsgált 20 főváros közül a hatodik legrosszabb. A felmérések szerint

európai összevetésben a rezsi és a fizetések is rendkívül alacsonyak Magyarországon. Lapunk kérdésére,miszerint hogy tervezik behozni Bukarest gázárát, a fejlesztési tárca nem válaszolt. Kiderült viszont, hogy kétmilliárdról hárommilliárd forintra nő a szociális tűzifaprogram keretösszege, s mostantól szénvásárlásra is lehet fordítani.

A benzinünk olcsó, a gázolajunk drága

A környező országok közül továbbra is inkább hozzánk érdemes üres benzintankkal érkezni, semmint emiatt szomszédolni – derül ki az Autóklub szeptember végi adatai alapján készített felmérésünkből. A nyolc régiós állam közül a magyarországi benzin a harmadik legolcsóbb, augusztus eleje óta. A legdrágább, 459 forintos benzint Szlovákiában tankolhatjuk.

Utána következik Szlovénia, Horvátország, majd a sokáig az olcsók közé számító Románia és Ausztria. A magyar átlagár 421 forint, ennél is olcsóbb ország Szerbia, benzinért kirándulni viszont csak Ukrajna felé érdemes, ahol a régiós árnál 25-35 százalékkal olcsóbb az üzemanyag. Drágult viszont a dízel. Augusztus elején még a középmezőnyben volt a hazai ár, most az élbolyba került.

Ha az év elején váratlanul jelentősen megdráguló Románia nem állna továbbra is az élen 435 forinttal, 427 forintos átlagos árunkkal mi számítanánk a legdrágábbnak a térségben. Szlovákiában csökken az ár, de Ausztriában is hosszú hónapok óta barátságos számok vannak a kutak tábláin. Akárcsak Szerbiában. Ukrajna 275 forintos literárával ezt a mezőnyt is vezeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.