Lejárt mérők után kutat a közműhatóság

A közműhatóság a helyszínen térképezi fel az energiaszolgáltatók területén üzemelő lejárt hitelességű mérőórák arányát.

Feltérképezi a nagy hazai energiaszolgáltatóknál üzemben lévő lejárt hitelességű mérőórákat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) - közölte a közműhatóság.

Jelenleg 5,5 millió áram- és 3,5 millió gázmérő üzemel az országban. A mérők a szolgáltatók tulajdonában vannak, az ő felelősségük a szabályoknak megfelelő tízévenkénti hitelesítés, illetve csere. Ehhez viszont értelemszerűen szükséges a fogyasztó közreműködése is, amennyiben az elosztótársaság szakemberei számára hozzáférhetővé teszi a mérőt.

A hivatal mostani eljárása során vizsgálja, hogy az elosztói engedélyeseknél milyen arányban üzemelnek lejárt hitelességű mérők, mi okozza a cserék késedelmét, milyen intézkedéseket terveznek az arány csökkentése érdekében. A hivatal ennek érdekében helyszíni ellenőrzéseket is tervez - zárul közleményük.

A későbbi félreértések elkerülése végett megjegyzendő, hogy a vizsgálatnak nincs köze a Főgáz társasházi mérőcserével kapcsolatos, a politikai rezsikommunikáció egyik központi elemének számító eljárásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.