Lehúzzák a rolót a kisebb vagyonvédők

A gazdasági recesszió hatására a magyar vagyonvédelmi piacon a kisebb cégek mentek csődbe: az Őrmester Vagyonvédelmi Zrt. adatai szerint a piac jelenleg 230 milliárd forint nagyságú, amelyen mintegy 2500 vállalkozás tevékenykedik.

A cég hétfői közleménye szerint a piac mintegy 35 százalékát a teljes cégállomány 1,5 százaléka fedi le. Ez a 30 vállalkozás, amelyek éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot, összesen 79 milliárd forintos összárbevételt termel éves szinten. Ebből a kategóriából az öt piacvezető cég képviseli a teljes piac 11 százalékát.

A cégek alig 4,5 százaléka, 115 vállalkozás fedi le a piac további 27 százalékát, éves árbevételük összesen 63 milliárd forint.

A piac fennmaradó 38 százalékát teszik ki a 300 millió forint alatti árbevétellel rendelkező cégek, éves szinten 89 milliárd forintos bevétellel.

A magyar vagyonvédelmi piac vezető szereplői közé tartozik a nemzetközi Group 4 Securicor és a Securitas, illetve a magyar cégek között a Civil Biztonsági Szolgálat, az In-kal Security és az Őrmester Zrt. A nemzetközi vállalkozások elsősorban a pénzszállítás, pénzfeldolgozás területén osztják meg maguk között a piacot.

Ennek oka, hogy ez a tevékenységi terület meglehetősen szűk és jelentős befektetési igénnyel rendelkezik. A magyar cégek tevékenységének jelentős hányadát az élőerős személy- és vagyonvédelmi szolgáltatás teszi ki.

Korábbi közlés szerint a 20 éve alapított, közel hárommilliárd forintos csoportszintű árbevétellel rendelkező Őrmester Zrt. több éves felkészülést követően az idén tőzsdére lép.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.