Lehetőséget is hozhat a magyar cégeknek a török káosz

Magyarországon közel 250 török tulajdonosi hátterű cég működik, 1500 főt meghaladó alkalmazotti létszámmal - közli az Opten. A Törökországba irányuló export árbevétele meghaladja a 30 milliárd forintot. A puccskísérlet  által beindított politikai és gazdasági folyamatok mindkét irányba változtathatnak Magyarország és a törökök jelenlegi gazdasági kapcsolatain - fogalmaz a céginformációs szolgáltató.

A törökországi események kapcsán a politikai, biztonságpolitikai és turisztikai hatások után lassan a gazdasági folyamatok is figyelmet kapnak - hívja fel a figyelmet az Opten. A Standard & Poor's (S&P) múlt hét szerdán jelentette be, hogy leminősíti Törökországot, mert a puccs politikai következményei - elemzésük szerint - negatívan befolyásolják a növekedést és a tőkebeáramlást. A magyar-török gazdasági forgalom nem különösen kiemelkedő, de az ottani piacban rejlő lehetőséget a egyáltalán nem tartja elhanyagolhatónak a céginformációs társaság.

A török tulajdonosi hátterű hazai cégek száma a 250-et közelíti, amelyek összesen több mint 1500 munkavállalót alkalmaznak. Nyereségük összességében közel 10 milliárd forint. Több mint felük 5 évnél fiatalabb, 30 százalékuk pedig már több mint tíz éve működik nálunk – derül ki az Opten céginformációs adataiból.

Egyre több magyar cég egyre nagyobb mennyiségben szállít Törökországba, aminek értéke meghaladja a harmincmilliárd forintot – közölte Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A gazdasági kapcsolatok alakulásában változásokat hozhat a rendkívüli állapot bevezetése és a S&P-leminősítés: ezek ugyanis növelik Törökország kockázati felárát, csökkentik a befektetői bizalmat és a tőkebeáramlást.

A kockázat emelkedése viszont felkeltheti az erre szakosodott befektetők érdeklődését. Kérdés, vannak-e befektetők, amelyek emiatt elpártolnak az államtól, és ha igen, figyelmüket mely térségre irányítják. Törökország turisztikai célpontként vesztett és minden bizonnyal tovább veszít vonzerejéből - írják. Az utazni vágyók ugyanakkor számos más helyszín közül választhatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.