Legyünk észnél, ha Németországban pénzt veszünk föl

Növekszik a bankautomatáknál elkövetett bankkártya-adatlopások száma Németországban - közölte a német Szövetség Bűnügyi Hivatal, a BKA szerdán.

A BKA 2009-ben 964 olyan bankautomatát regisztrált, amelyre bűnözők mikrokamerát vagy más egyéb, bankkártya-adat megszerzésre alkalmas készüléket szereltek fel, ami 20 százalékos növekedés. Mivel egy-egy automatát esetenként több alkalommal is felszereltek a bűnözők valamilyen leolvasó készülékkel, a regisztrált elkövetések száma 2058 volt tavaly, az előző évi 2387 után.

A csökkenésből azonban nem lehet a helyzet javulására utaló következtetéseket levonni, hiszen az idén április végéig már 668 manipulált bankautomatát találtak az országban. Németországban összesen 55 ezer bankautomata üzemel.

"Egy átlagos bankautomata-ügyfél ezeket a leolvasó készülékeket nem képes felismerni" - mondta Jörg Ziercke, a BKA elnöke. Az elkövetők professzionális megoldásokat alkalmaznak. A hatóságok mintegy 40 millió euróra becsülik az úgynevezett "skimming" leolvasó trükkel eltulajdonított adatokkal okozott kárt.

A mágnescsíkos bankkártyák 2011-re tervezett teljes lecserélése mikroáramkörös kártyákra az EU-ban csak részleges megoldást jelenthet a problémára. A BKA szerint a szervezett nemzetközi bűnözői csoportokhoz tartózó elkövetőknek egyre gyakrabban esnek áldozatul külföldön nyaraló német polgárok, és ez a tény óvatosságra kell hogy intse a futball világbajnokságra Dél-Afrikába utazó németeket is.

A BKA ezért helyi rendőröket részesített kiképzésben az afrikai országban. Jörg Ziercke szerint a "skimming" bűncselekmények nagy hányada homályban marad, mivel a bankok - jó hírük megőrzése érdekében - nem jelentik be az ilyen eseteket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.