Legyártották az első online pénztárgépet

A magyar Laurel Kft. legyártotta az első olyan pénztárgépet, amely alkalmas arra, hogy online tartsa a kapcsolatot az adóhivatallal. A kereskedőknek elvileg május elsejéig kellene átállniuk az új rendszerre, az új kassza tesztelése azonban még csak most indul.

Benyújtotta az online kassza forgalmazási engedélye iránti kérelmet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) a magyar Laurel Számítástechnikai Kft. Ez az első rendszer, amely valóban képes megfelelni az adóhivatal (NAV) követelményeinek, és fizikai valójában tesztelheti a hatóság. A mai siófoki kereskedelmi konferencián láthatták a NAV illetékesei, szakemberek és üzleti vezetők, hogyan működik az adóhivatalhoz bekötött új pénztárgép – derült ki a társaság közleményéből.

A rendszer lelke az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE), amely kizárólagos magyar fejlesztés – közölte Bessenyei István, a Laurel tulajdonos-ügyvezetője. A benyújtott tervekben kétféle AEE szerepel: az egyiket a BBox Informatikával közösen dolgozták ki. Hódosi Norbert, a BBox ügyvezetője elmondta, ez a megoldás az újonnan telepített pc-alapú kasszákhoz alkalmazható majd. Az AEE egységet beépítik a pénztárgéphez tartozó adóügyi nyomtatóba, így kívülről nem is látható.

A másik AEE-t a Sagemcom Magyarország Kft. valósította meg, a Laurel pedig illesztette hozzá kasszaszoftverét. A Sagemcom által gyártott AEE a meglévő kasszák és a kiskasszák esetén jelent megoldást. A rendeletben előírt mobil adatátvitelt, a hozzá szükséges SIM chipeket mindkét AEE-gyártó esetében a Mobil Adat Kft. nyújtja.

A társaságok vezetői úgy nyilatkoztak, amennyiben a hatóságok határidőn belül elbírálják és kiadják a forgalmazási engedélyeket, akkor legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV bekötésre alkalmas eszközök gyártását.

Az új kasszarendszer működését a siófoki Kereskedelmi Konferencián mutatták be több mint 200 hazai üzleti vezetőnek, köztük a Coop, CBA, Auchan, Spar, OMV, Tesco képviselőinek. A fejlesztők korábban is tesztelték már az AEE működését, de most jutott olyan stádiumba a munka, hogy fizikailag összeépíthették a pénztárgéppel és végrehajthatták a szoftvermódosításokat. A konferencián szimuláltak egy vásárlást, és a NAV szakértői és a résztvevők láthatták, hogy a tétel átjut a távoli szerverre, és ott megjelenik a NAV előírásainak megfelelő tartalom.

A létrehozott online kasszarendszerek a Laurel cég saját Laura nevű kasszaszoftverét használják, amelyet szintén továbbfejlesztettek az új törvényi elvárásoknak megfelelően. Miután a szoftver együttműködik a világ négy legnagyobb gyártójának pénztárgépeivel (IBM, NCR, Fujitsu, Wincor), a magyar pc-kasszás felhasználóknak megoldást jelenthet a most bemutatott hazai rendszer. Ugyanakkor a fejlesztő cégcsoport vezetője leszögezte, a meglévő ügyfeleik zökkenőmentes átállása mellett azoknak a kereskedelmi egységeknek is megoldást tudnak majd nyújtani, amelyeknek a meglévő forgalmazója esetleg nem tud határidőre megfelelő rendszert kínálni.

Bessenyei István kiemelte, az új online kassza esetében a pénztárosok számára alig lesz észrevehető a változás, ugyanazt a munkakörnyezetet találják majd az online átállás után is, mint azelőtt. Oktatásra, képzésre a bolti informatikai rendszerek üzemeltetőinek lesz szükségük. Nekik meg kell tanulniuk, milyen az AEE egység helyes működése, mik a hibaüzenetek és hogyan kell elhárítani a problémákat.

A pénztárgépek online bekötését az adóhivatalhoz még tavaly ősszel jelentette be Matolcsy György, akkor még mint nemzetgazdasági miniszter. A később megjelent hatásvizsgálat szerint a kormány ebből idén 97,5 milliárd forint bevétellel (a kereskedelem tisztulása, a szürke- és feketegazdaság visszaszorítása révén), és 17 milliárd forint kiadással kalkulál (a kasszacseréhez nyújtott állami támogatás, illetve a NAV informatikai fejlesztésének költsége).

Eredetileg idén áprilistól kellene működnie az új rendszernek, az átállást azonban elhalasztották május elsejéig, illetve a NAV június végéig nem bünteti az átállás elmulasztását. Bizonyos esetekben, azoknál a kasszáknál, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, év végéig is ráérnek a cserével a kereskedők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.